Din cuprinsul articolului
Acum, NASA a confirmat îngrijorările lui Albert Einstein
În efortul său continuu de a înțelege și proteja planeta noastră, NASA a confirmat preocupările exprimate de oameni de știință precum Albert Einstein și Stephen Hawking cu privire la provocările cu care se confruntă Pământul.
Prin utilizarea de tehnologii avansate, aceasta a adunat dovezi irefutabile ale deteriorării mediului care amenință echilibrul ecosistemului nostru.
Datele colectate relevă o scădere îngrijorătoare a calității aerului și a apei, elemente vitale pentru subzistența tuturor formelor de viață.
De fapt, poluarea aerului, un produs al activității industriale și al utilizării combustibililor fosili, a atins niveluri alarmante în multe regiuni ale lumii.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea aerului cauzează 7 milioane de decese premature în fiecare an la nivel global, iar 90% din populația lumii respiră aer cu niveluri de poluanți care depășesc recomandările.
Pierderea biodiversității este o altă provocare stringentă cu care se confruntă planeta noastră.
Distrugerea habitatelor naturale, supraexploatarea resurselor și schimbările climatice au dus la dispariția multor specii și la scăderea populațiilor multor altora.
Se estimează că un milion de specii de plante și animale sunt amenințate cu dispariția, reprezentând o pierdere ireparabilă a diversității biologice a planetei.
Epuizarea stratului de ozon, scutul protector împotriva radiațiilor ultraviolete nocive ale soarelui, este un alt indicator clar.
Utilizarea unor substanțe chimice precum clorofluorocarburile (CFC) a dus la diminuarea stratului de ozon, crescând riscul expunerii la radiații UV pentru sănătatea umană, precum și pentru viața marină și terestră.
Deși Protocolul de la Montreal a reușit să reducă semnificativ producția și consumul de CFC, se estimează că stratul de ozon nu se va reface complet până la mijlocul secolului XXI.
În ceea ce privește schimbările climatice, NASA a înregistrat o creștere a temperaturii globale începând cu revoluția industrială.
Această creștere aparent mică a avut consecințe semnificative asupra climei și ecosistemelor planetei.
Topirea polilor și a ghețarilor, creșterea nivelului mărilor, creșterea frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi secetele, inundațiile și furtunile, sunt câteva dintre manifestările schimbărilor climatice cu care ne confruntăm deja.
Conform Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), temperaturile globale ar putea crește cu 1,5 până la 2 grade Celsius până la sfârșitul secolului XXI dacă nu se iau măsuri urgente pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
În cele din urmă, imaginile prin satelit furnizate de NASA au scos la iveală probleme de mediu mai urgente, precum defrișările și pescuitul excesiv.