Din cuprinsul articolului
Albă sau negră: ce varietate de sare este mai sănătoasă și de ce.
Sarea este unul dintre cele mai de bază și importante ingrediente ale alimentelor. Nu degeaba, poporul român are o poveste atât de frumoasă care se numește „Sarea în bucate”. De la salate la mâncăruri, până la garnituri și chiar fructe, sarea adaugă un factor uimitor la aroma alimentelor.
Dar asta nu schimbă faptul că sarea este extrem de bogată în sodiu, o componentă care ar putea contribui la tensiune arterială crescută sau hipertensiune arterială.
Și, deși sarea este de neînlocuit în alimente, se recomandă să căutați alternative mai sigure și mai sănătoase: una dintre cele mai populare alegeri fiind sarea neagră.
În ceea ce privește nutriția, sarea neagră este bogată în magneziu, potasiu și calciu, care întăresc în mod colectiv sistemul imunitar și rinichii și, de asemenea, scad hipertensiunea arterială. Dar este înțelept să o înlocuiești cu sarea obișnuită de masă?
Albă sau negră: ce varietate de sare este mai sănătoasă și de ce
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), corpul uman are nevoie de nu mai mult de 5 grame de sodiu pe zi, care este obținut din sare de masă. Dar mâncatul în exces poate avea următoarele repercusiuni:
- Insuficienta cardiacă
- Pietre la rinichi
- Dureri de cap
- Accident vascular cerebral
- Balonare
- Tensiune arterială crescută
Însă organismul are nevoie de sodiu, pentru că ajută la contractarea și relaxarea mușchilor și la conducerea normală a impulsurilor nervoase.
Cât de sănătoasă este sarea neagră?
Sarea neagră este bogată în antioxidanți și extrem de săracă în sodiu. În ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, oferă următoarele:
- Tratarea tulburărilor digestive
- Prevenirea spasmelor musculare
- Gestionarea nivelului de zahăr din sânge
- Previne constipatia
- Reducerea oboselii
- Inducerea pierderii în greutate