Sari la conținut

Alarmant! Una din 11 femei din Europa, diagnosticată cu cancer la sân

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Europarlamentarul Corina Creţu consideră că intensificarea campaniilor de informare şi de screening în rândul femeilor este extrem de importantă, mai ales că la nivel european una din 11 femei este diagnosticată cu cancer la sân, ea însăşi luptându-se cu o astfel de maladie.

„Luna dedicată luptei împotriva cancerului la sân trebuie să trezească în inimile tuturor femeilor speranţa, pentru că această maladie poate fi învinsă! Pentru că perioada aceasta coincide cu cea în care, în urmă cu un an, finalizam tratamentul şi radioterapia de după intervenţie, consider foarte important apelul pentru intensificarea campaniilor de informare şi screening, în special în mediul rural, acolo unde accesul la la servicii medicale este îngreunat. În cifre seci, una din 11 femei din Europa este diagnosticată cu cancer la sân pe parcursul vieţii.

Este o statistică îngrijorătoare care subliniază importanţa depistării timpurii, mai ales pentru că aceleaşi studii arată că deşi incidenţa cancerului de sân a crescut în ultimul deceniu, numărul de decese au scăzut pentru că au fost diagnosticate la timp”, a scris Corina Creţu într-o postare pe Facebook.

În opinia sa, există modele de bune practici care pot fi adoptate pe scară largă, un exemplu fiind proiectul „Dezvoltarea infrastructurii pentru screening mamografic regulat în Microregiunea Hódmezovásárhely, Szentes şi Arad”, un program de cooperare transfrontalieră Romania-Ungaria, la care participă Spitalul regiunii Csongrád din Szentes şi Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad.

Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în România

„În cadrul proiectului a fost pusă în funcţiune şi o unitate mobilă de examinare mamografică, cu ajutorul căreia femeile care trăiesc în Arad, precum şi în localităţile Hódmezővásárhely şi Szentes din Ungaria, au beneficiat de examinări gratuite pentru depistarea timpurie a cancerului la sân.

Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor, reprezentând principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populaţiei feminine, la nivel global.

Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populaţiei feminine a generat o situaţie mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE. Din păcate, în România, cele mai multe femei depistate cu cancer mamar ajung la doctor de abia în stadiul 2 sau 3 al bolii. Screening-ul înseamnă, de fapt, diagnosticarea bolii în stadii în care aceasta poate fi curabilă”, subliniază Corina Creţu, potrivit Agerpres.

cancer de sân
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Potrivit acesteia, Comisia Europeană a recomandat Statelor Membre ale Uniunii Europene, prin vocea comisarului pentru Sănătate, Stela Kyriakides, realizarea screeningului gratuit pentru femeile cu vârste cuprinse între 45 şi 74 de ani, în scopul descoperirii cancerului la sân în faze incipiente şi încurajează folosirea fondurilor europene acolo unde resursele naţionale nu sunt suficiente.

„Comisia propune de asemenea şi caravane de conştientizare şi de realizare directă a analizelor la sate, în zonele izolate sau direct la domiciliul pacienţilor nedeplasabili. Dar acest lucru presupune o organizare riguroasă şi coordonată pentru că, după cum ştim, fondurile europene nerambursabile sunt şi foarte bine controlate. Fac un apel către ministrul Sănătăţii pentru a utiliza aceste oportunităţi în folosul oamenilor şi al societăţii româneşti”, a transmis Corina Creţu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel