Sari la conținut

ALARMANT! Un mega-tsunami cu valuri de 200 de metri a zguduit Pământul timp de 9 zile

Sursă foto: Getty Images
Tsunami

Oamenii de ştiinţă sunt alarmaţi de un nou studiu care a scos în evidenţă noile pericole la care este expusă planeta din cauza încălzirii globale tot mai accentuate.

Un tsunami declanşat de o alunecare de teren produsă într-un fiord din Groenlanda, cauzată de schimbările climatice, a făcut să vibreze Pământul timp de nouă zile, în septembrie 2023, a anunţat o echipă internaţională de cercetători în revista de specialitate „Science”.

Semnale seismice atipice

„Ce este cu totul unic la acest eveniment este durata semnalului seismic şi constanţa frecvenţei lui”, a explicat vineri pentru AFP unul dintre autorii studiului, Kristian Svennevig, de la Serviciul de geologie al Danemarcei şi Groenlandei (GEUS).

„Şi alte alunecări de teren şi tsunamiuri au produs semnale seismice, dar numai timp de câteva ore şi foarte local; acesta a fost observat în întreaga lume, până în Antarctica„, a adăugat el.

Sursă foto: Getty Images

Fenomenul a surprins iniţial comunitatea ştiinţifică, care l-a definit inţial drept „un obiect seismic neidentificat”, înainte de a stabili că sursa lui a fost o alunecare de teren produsă în fiordul Dickson (estul Groenlandei).

În septembrie 2023, 25 de milioane de metri cubi de rocă şi gheaţă au căzut în acest fiord îndepărtat şi nelocuit, la aproape 200 de kilometri distanţă de ocean.

Mega-tsunami cu valuri de 200 de metri la epicentru

Această alunecare de teren a declanşat un mega-tsunami cu valuri de 200 de metri la epicentru. La 70 de kilometri distanţă, valurile tsunami de patru metri au avariat o bază de cercetare situată pe insula Ella. Prăbuşirea a fost provocată de subţierea gheţarului la baza muntelui, creată ea de schimbările climatice, a explicat GEUS.

„Având în vedere că Arctica este în continuă încălzire, ne putem aştepta ca frecvenţa şi amploarea acestor evenimente să crească în viitor”, a avertizat Kristian Svennevig, subliniind că nu există „experienţă a unei Arctici atât de calde precum cea pe care o observăm în prezent”.

Cercetătorul a făcut apel la introducerea unor sisteme de avertizare timpurie, ceea ce reprezintă o provocare în astfel de medii extreme, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel