Categories: Ştiri sănătate

Alarmant! Simptomele post-COVID pot persista ani de zile

În ultima perioadă în România s-au înmulţit alarmant cazurile de COVID-19, iar de la începutul pandemiei au fost înregistrate, până în prezent, 3.539.775 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Cercetătorii afirmă că problemele de sănătate și confuzia mentală pot continua timp de ani întregi la persoanele spitalizate cu Covid în primele luni ale pandemiei. Mai mult, unii pacienți pot dezvolta simptome mai severe și chiar noi după un an.

Astfel, speciliştii au observat că, deși multe persoane cu long Covid au experimentat o îmbunătățire a stării de sănătate pe parcursul timpului, o proporție semnificativă continuă să se confrunte cu probleme cognitive după doi sau trei ani. În plus, simptomele de depresie, anxietate și oboseală au tendința de a se agrava în loc să se diminueze.
Sursa foto: doctorulzilei.ro

Simptomele post-COVID pot persista ani de zile

Oamenii de știință au investigat long Covidul la 475 de persoane spitalizate cu virusul înainte de apariţia vaccinurilor pentru a analiza dacă simptomele precum confuzia mentală, oboseala și problemele de sănătate mintală au persistat sau au apărut ulterior primului an.

Cu toate că cercetătorii nu aveau date despre abilitățile cognitive ale participanților înainte de infectare, testele cognitive efectuate după doi până la trei ani au arătat că, în medie, IQ-ul pacienților era cu zece puncte mai mic decât estimările bazate pe vârstă, educație și alți factori.

Unul din nouă pacienți a prezentat semne de „deficite cognitive severe”, corespunzând unui IQ cu 30 de puncte sub valoarea anticipată.

Risc mai mare de probleme cognitive

Studiul mai arată că la doi până la trei ani după infectare, mulți au experimentat niveluri moderate până la severe de depresie (47%), oboseală (40%) și anxietate (27%).

Spre deosebire de așteptări, aceste simptome nu s-au îmbunătățit în timp, ci, în medie, s-au agravat comparativ cu situația observată la șase până la 12 luni după Covid.

„Ceea ce ştiam deja înainte de a face studiul era că Covid-19 a fost asociat cu un risc mai mare de probleme cognitive, depresie şi anxietate în comparaţie cu alte infecţii respiratorii”, a spus dr. Max Taquet, un autor al studiului de la Universitatea din Oxford.

Citeşte continuarea AICI.

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

17 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

37 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

57 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: