Sari la conținut

Alarmant! Simptomele post-COVID pot persista ani de zile

covid
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În ultima perioadă în România s-au înmulţit alarmant cazurile de COVID-19, iar de la începutul pandemiei au fost înregistrate, până în prezent, 3.539.775 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Cercetătorii afirmă că problemele de sănătate și confuzia mentală pot continua timp de ani întregi la persoanele spitalizate cu Covid în primele luni ale pandemiei. Mai mult, unii pacienți pot dezvolta simptome mai severe și chiar noi după un an.

Astfel, speciliştii au observat că, deși multe persoane cu long Covid au experimentat o îmbunătățire a stării de sănătate pe parcursul timpului, o proporție semnificativă continuă să se confrunte cu probleme cognitive după doi sau trei ani. În plus, simptomele de depresie, anxietate și oboseală au tendința de a se agrava în loc să se diminueze.
Sursa foto: doctorulzilei.ro

Simptomele post-COVID pot persista ani de zile

Oamenii de știință au investigat long Covidul la 475 de persoane spitalizate cu virusul înainte de apariţia vaccinurilor pentru a analiza dacă simptomele precum confuzia mentală, oboseala și problemele de sănătate mintală au persistat sau au apărut ulterior primului an.

Cu toate că cercetătorii nu aveau date despre abilitățile cognitive ale participanților înainte de infectare, testele cognitive efectuate după doi până la trei ani au arătat că, în medie, IQ-ul pacienților era cu zece puncte mai mic decât estimările bazate pe vârstă, educație și alți factori.

Unul din nouă pacienți a prezentat semne de „deficite cognitive severe”, corespunzând unui IQ cu 30 de puncte sub valoarea anticipată.

Risc mai mare de probleme cognitive

Studiul mai arată că la doi până la trei ani după infectare, mulți au experimentat niveluri moderate până la severe de depresie (47%), oboseală (40%) și anxietate (27%).

Spre deosebire de așteptări, aceste simptome nu s-au îmbunătățit în timp, ci, în medie, s-au agravat comparativ cu situația observată la șase până la 12 luni după Covid.

„Ceea ce ştiam deja înainte de a face studiul era că Covid-19 a fost asociat cu un risc mai mare de probleme cognitive, depresie şi anxietate în comparaţie cu alte infecţii respiratorii”, a spus dr. Max Taquet, un autor al studiului de la Universitatea din Oxford.

Citeşte continuarea AICI.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel