Din cuprinsul articolului
Alarmant! Cercetătorii americani spun că patru din zece adulți se confrunta cu nivelul crescut al colesterolului și nu sunt conștienți de starea lor. Această ignoranță este însă extrem de periculoasă. În timp, LDL se acumulează pe pereții interiori ai arterelor, provocând îngustarea lumenului acestora (ateroscleroză). Acest lucru poate duce în cele din urmă la infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Noul studiu este publicat în revista medicală JAMA Cardiology. După cum explică cercetătorii, ei au examinat datele din perioada 1999-2020 care au implicat 23.667 de voluntari. Toți aveau peste 20 de ani.
Cercetătorii s-au uitat la câți dintre ei știau despre starea lor și câți o tratau cu medicamente precum statinele. După cum au descoperit, o proporție semnificativă de pacienți cu LDL ridicat și foarte mare nu au fost nici conștienți, nici tratați.
LDL trebuie menținut sub 160 mg/dl. Dar dacă cineva are mulți factori de risc pentru probleme cardiovasculare, ar trebui să fie sub 100 mg/dl.
„Descoperirile noastre sugerează că conștientizarea și tratamentul nivelurilor anormale de colesterol rău rămân periculos de scăzute”, a spus cercetătorul supraveghetor și profesor de cardiologie la Colegiul de Medicină Baylor din Texas.
„Lipsa tratamentului pentru colesterolul ridicat, în special pentru colesterolul rău, duce la acumularea plăcii aterosclerotice în interiorul arterelor. Dacă se rupe sau blochează complet o arteră, există riscul unui atac de cord sau un accident vascular cerebral”, a explicat el.
Se estimează că doi adulți din trei fac analize de sânge pentru colesterol cel puțin o dată la cinci ani. Cu toate acestea, cei cu diabet, boli de inimă și cei cu antecedente familiale de colesterol ridicat ar trebui să fie testați mai des. In plus, la varsta de 45-65 de ani trebuie sa o verificam o data la 1-2 ani. Și după 65 de ani o dată pe an.
1. Alimentatia
Optarea pentru un regim alimentar bogat in grasimi saturate (de exemplu un mic dejun bazat pe oua prajite) poate fi o principala cauza a colesteroului marit.
2. Stresul
Numeroase studii demonstreaza legatura dintre nivelul de stres si cresterea colesterolului din sange, stresul afectand direct anumite obiceiuri si stilul de viata in ansamblu.
Spre exemplu, in momente tensionate, unele persoane consuma in cantitati foarte mari alimente grase si/sau dulci, ajungand astfel sa manifeste hipercolesterolemie.
3. Greutatea
In mod normal, greutatea excesiva este in directa relatie cu nivelul crescut al colesterolului, avand in vedere faptul ca organismul stocheaza calorii si trigliceride in exces. Supraponderabilitatea poate duce la cresterea trigliceridelor; aceasta modificare din organism, favorizeaza micsorarea colesterolului bun (HDL).
4. Fumatul
Unul dintre efectele nocive ala tutunului il reprezinta scaderea nivelului colesterolului bun. Fumatul duce la scaderea nivelului colesterolului HDL si este direct responsabil de aproximativ 20% dintre decesele cauzate de afectiunile inimii, potrivit sfatulmedicului.ro.
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…