Categories: Ştiri sănătate

Alarmant: Explozie de cazuri de infecţii respiratorii şi pneumonii!

În mai multe judeţe din ţară a crescut alarmant numărul de de cazuri de infecţii respiratorii şi pneumonii, care au ajuns la camerele de gardă din spitale. Potrivit medicilor, cei mai afectați sunt copiii și persoanele vârstnice.

De altfel, Institutul Naţional de Sănătate Publică a raportat un număr de 85.279 cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – înregistrate în săptămâna 7 – 13 octombrie.

„În săptămâna 7 – 13 octombrie au fost raportate 85.279 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 2% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (83.587) şi cu 14,5% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (74.685).

Variaţia în plus faţă de media calculată de 82.033 a cazurilor din ultimelor sezoane (2017 – 2024, fără sezoanele pandemice) a fost de 4%”, precizează sursa citată de Agerpres.

Sursa: Unsplash

Potrivit INSP, au fost raportate în aceeaşi perioadă, 151 cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 74 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 166 înregistrate în săptămâna precedentă şi două cazuri de gripă confirmată de laborator (cu virus gripal B).

Patru cazuri de gripă confirmate de laborator

De la începutul sezonului au fost raportate patru cazuri de gripă confirmate de laborator, dintre care: trei cazuri cu virus gripal B şi un caz cu virus gripal A nesubtipat.

Până la data de 13 octombrie au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 357.508 persoane vaccinate antigripal, dintre care 352.277 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.

Primele semne de boală

Pneumonia reprezintă inflamaţia acută a plămânilor cauzată de o infecţie. Multe microorganisme pot provoca pneumonie, incluzând bacterii, virusuri sau fungi. Agentul patogen variază în funcţie de vârsta pacientului, de mediul în care a apărut pneumonia şi de o serie de alţi factori care ţin de pacient.

Simptomele cele mai frecvente sunt: febră, frisoane, tuse cu producere de sputa şi dificultatea în respiraţie (dispnee). Spălarea frecventă a mâinilor, evitarea zonelor aglomerate sau utilizarea măștilor, precum și evirarea contactului cu persoanele bolnave sunt măsuri care pot preveni răspândirea infecțiilor respiratorii.

Recent Posts

Alertă la graniţă! România a ridicat avioanele de luptă de la sol. Mesaj RO-ALERT: Păstraţi-vă calmul!

Locuitorii din Constanța au primit joi seară o avertizare prin care sunt atenționați că există…

7 minute ago

STUDIU. Simțul olfactiv funcționează altfel decât se credea

Un nou studiu sugerează că simțul olfactiv uman este mai sensibil și mai rapid decât…

37 de minute ago

Act for Food – campanie Carrefour pentru produse alimentare la prețuri corecte de la producători români

Carrefour România lansează al doilea capitol al programului Act for Food, prin care susține accesul…

o oră ago

Cele mai bune 5 remedii naturale pentru bolile glandei tiroide

Glanda tiroidă este o glandă mică situată la baza gâtului care are un rol important în…

2 ore ago

Expert: cele mai eficiente metode pentru normalizarea nivelului zahărului în sânge

Diabetul apare atunci când glicemia, principala sursă de energie a organismului, este cu mult peste…

3 ore ago

REVOLUŢIONAR. Un tratament oncologic poate încetini boala Parkinson

Potrivit statisticilor, peste 8,5 milioane de oameni la nivel mondial suferă de Parkinson, o afecțiune…

3 ore ago

Citeste si: