Din cuprinsul articolului
În mai multe judeţe din ţară a crescut alarmant numărul de de cazuri de infecţii respiratorii şi pneumonii, care au ajuns la camerele de gardă din spitale. Potrivit medicilor, cei mai afectați sunt copiii și persoanele vârstnice.
De altfel, Institutul Naţional de Sănătate Publică a raportat un număr de 85.279 cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – înregistrate în săptămâna 7 – 13 octombrie.
„În săptămâna 7 – 13 octombrie au fost raportate 85.279 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 2% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (83.587) şi cu 14,5% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (74.685).
Variaţia în plus faţă de media calculată de 82.033 a cazurilor din ultimelor sezoane (2017 – 2024, fără sezoanele pandemice) a fost de 4%”, precizează sursa citată de Agerpres.
Potrivit INSP, au fost raportate în aceeaşi perioadă, 151 cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 74 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 166 înregistrate în săptămâna precedentă şi două cazuri de gripă confirmată de laborator (cu virus gripal B).
Patru cazuri de gripă confirmate de laborator
De la începutul sezonului au fost raportate patru cazuri de gripă confirmate de laborator, dintre care: trei cazuri cu virus gripal B şi un caz cu virus gripal A nesubtipat.
Până la data de 13 octombrie au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 357.508 persoane vaccinate antigripal, dintre care 352.277 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.
Primele semne de boală
Pneumonia reprezintă inflamaţia acută a plămânilor cauzată de o infecţie. Multe microorganisme pot provoca pneumonie, incluzând bacterii, virusuri sau fungi. Agentul patogen variază în funcţie de vârsta pacientului, de mediul în care a apărut pneumonia şi de o serie de alţi factori care ţin de pacient.
Simptomele cele mai frecvente sunt: febră, frisoane, tuse cu producere de sputa şi dificultatea în respiraţie (dispnee). Spălarea frecventă a mâinilor, evitarea zonelor aglomerate sau utilizarea măștilor, precum și evirarea contactului cu persoanele bolnave sunt măsuri care pot preveni răspândirea infecțiilor respiratorii.