Sari la conținut

ALARMANT! Cancerul pulmonar, tot mai frecvent la nefumători. Iată motivul!

radiografie
Sursă foto: E-health

În timp ce numărul fumătorilor din lume este în scădere, cancerul pulmonar continuă să provoace aproape două milioane de decese în fiecare an, iar noi cercetări raportează o creștere îngrijorătoare a cazurilor în rândul persoanelor care nu și-au aprins niciodată o țigară.

O echipa internațională de experţi a descoperit că ratele de cancer pulmonar la acest grup de oameni ar putea fi legate de nivelurile crescute de poluare din Asia de Est, în special China, ţara cel mai grav afectată.

„Deoarece cancerul pulmonar este principala boala oncologică la nivel mondial, o înțelegere cuprinzătoare a modelelor epidemiologice în schimbare și a cauzelor potențiale ale acestora este esențială”, atrag atenţia cercetătorii în lucrarea  publicată în revista „The Lancet Respiratory Medicine„.

Adenocarcinomul – cel mai răspândit tip de cancer pulmonar

Analizând statisticile din sondajul Global Cancer Observatory (GLOBOCAN) din 2022, precum și alte registre ale incidenței cancerului care acoperă anii 1988-2017, oamenii de ltiinţă au identificat adenocarcinomul drept cel mai răspândit tip de cancer pulmonar la nivel mondial, reprezentând 45,6% din cazuri la bărbați și 59,7% la femei.

Adenocarcinomul începe în glande și, deși poate fi cauzat cu siguranță de fumat, nu este tipul de cancer numărul unu la fumători. Este, totuși, cel mai frecvent tip de cancer pulmonar la nefumători.

Combinând concluziile lor cu studii anterioare, cercetătorii au identificat o tendință de creștere a cazurilor de cancer pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată.

„Deoarece prevalența fumatului continuă să scadă în multe țări din întreaga lume, incidenţa cazurilor de cancer pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată a crescut alarmant”, avertizează medicii.

plamani
Sursă foto: Getty Images

Creșterea poluării aerului, factor de risc suplimentar

„Cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată este considerat a cincea cauză principală de mortalitate legată de cancer la nivel mondial, care apare aproape exclusiv ca adenocarcinom și cel mai frecvent la femei și la populația asiatică”, spun experţii.

Echipa de cercetare sugerează că o parte din motivul din spatele apariției în creștere a cancerului pulmonar la nefumători este creșterea poluării aerului și mai multe studii anterioare au unit deja punctele dintre adenocarcinom și poluarea aerului.

„Descoperirile noastre oferă o perspectivă celor care doresc să dezvolte și să pună în aplicare strategii pentru a controla consumul de tutun și poluarea aerului, care sunt adaptate populațiilor cu rate ridicate de incidență a cancerului pulmonar sau cu riscuri generaționale în creștere”, scriu cercetătorii.

Simptome alarmante

Instalarea unui cancer pulmonar poate fi însoțită de o serie de simptome, cum ar fi:

– Tuse cronică

– Dureri de spate şi în piept

– Dificultăți de respirație

– Respiraţie şuierătoare

– Tuse cu sânge

– Oboseală accentuată

– Pierdere în greutate inexplicabilă.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel