Categories: Mediu curat

Alarmant: 9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat!

Poluarea aerului reprezintă unul dintre principalii factori care contribuie la decese la nivel mondial, avertizează medicul pneumolog Ruxandra Ulmeanu, care a arătat că sunt în creştere problemele legate de calitatea aerului, iar ceea ce respirăm influenţează sănătatea.

„Schimbările climatice au impact direct asupra sănătăţii, asupra plămânului în particular. Nivelurile de ozon şi alţi poluanţi din aer exacerbează bolile respiratorii şi cardiovasculare.

Efectele sunt resimţite mai mult de persoanele cu afecţiuni cronice respiratorii”, a spus medicul pneumolog, la un eveniment organizat la Cheile Grădiştei – Fundata.

9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat!

În opinia sa, poluarea aerului reprezintă un contributor principal pentru decese la nivel mondial şi pentru creşterea cazurilor de BPOC, astm, cancer pulmonar, AVC. Ruxandra Ulmeanu a afirmat că 9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit Agerpres, ea a menţionat că principalii factori poluanţi sunt particulele de materie (PM), ozonul (O3), gazele cu efect de seră, dioxidul de carbon (CO2), dioxidul de azot (NO2), dioxidul de sulf (SO2), metanul.

„Particulele de materie sunt cea mai nocivă formă de poluare a aerului, pentru că au capacitatea de a pătrunde adânc în plămâni şi sânge”, a arătat medicul.

Bucureştenii plătesc cel mai mult efectele poluării

Bucureștiul se află pe primul loc în topul orașelor din Uniunea Europeană cu cele mai ridicate costuri sociale pe cap de locuitor asociate poluării. Potrivit celor mai recente estimări, acestea ajung la aproximativ 3.000 de euro/persoană.

Într-o analiză de specialitate, experţii Asociaţiei 2Celsius susţin că este nevoie de implementarea de Zone cu Nivel Scăzut de Emisii (ZNSE), în București, până în anul 2025, în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului.

„Poluarea aerului este asociată cu o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv boli respiratorii cronice, boli cardiovasculare şi cancer pulmonar. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că poluarea aerului cauzează anual aproximativ 7 milioane de decese premature la nivel global.

Recent Posts

Avertizare CIA: România, lovită de un fenomen catastrofal

Avertizare CIA: România, lovită de un fenomen catastrofal. Țara noastră se confruntă cu o criză…

2 ore ago

Viral! Motivul pentru care un medic recomandă să congelezi pâinea înainte să o mănânci

Pâinea congelată. Pâinea este adesea criticată alături de alți carbohidrați, dar recent, Dr. Chintal Patel,…

3 ore ago

Lipsa unei vitamine din corp poate duce la moarte prematură prin cancer. Semne de alarmă

Lipsa unei vitamine crește riscul de cancer. Un studiu recent realizat de cercetători germani, publicat…

3 ore ago

Un ingredient nelipsit din alimentele procesate și băuturile răcoritoare crește semnificativ riscul de cheaguri de sânge

Ingredientul care poate să provoace cheaguri de sânge. De la descoperirea zaharinei în 1879, ca…

4 ore ago

Aproximativ 40% dintre români suferă de ficat gras. Simptome pe care mulți le ignoră până când e prea târziu

Steatoza hepatică, cunoscută popular ca "ficatul gras", reprezintă o acumulare excesivă de grăsime în țesutul…

4 ore ago

Cum arată litoralul Ardealului. Turiștii spun că „e mai tare decât la mare”

Litoralul Ardealului atrage tot mai mulți români în căutarea unui refugiu din fața caniculei, aceștia…

5 ore ago

Citeste si:

  • AVANTAJE