Categories: Mediu curat

Alarmant: 9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat!

Poluarea aerului reprezintă unul dintre principalii factori care contribuie la decese la nivel mondial, avertizează medicul pneumolog Ruxandra Ulmeanu, care a arătat că sunt în creştere problemele legate de calitatea aerului, iar ceea ce respirăm influenţează sănătatea.

„Schimbările climatice au impact direct asupra sănătăţii, asupra plămânului în particular. Nivelurile de ozon şi alţi poluanţi din aer exacerbează bolile respiratorii şi cardiovasculare.

Efectele sunt resimţite mai mult de persoanele cu afecţiuni cronice respiratorii”, a spus medicul pneumolog, la un eveniment organizat la Cheile Grădiştei – Fundata.

9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat!

În opinia sa, poluarea aerului reprezintă un contributor principal pentru decese la nivel mondial şi pentru creşterea cazurilor de BPOC, astm, cancer pulmonar, AVC. Ruxandra Ulmeanu a afirmat că 9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit Agerpres, ea a menţionat că principalii factori poluanţi sunt particulele de materie (PM), ozonul (O3), gazele cu efect de seră, dioxidul de carbon (CO2), dioxidul de azot (NO2), dioxidul de sulf (SO2), metanul.

„Particulele de materie sunt cea mai nocivă formă de poluare a aerului, pentru că au capacitatea de a pătrunde adânc în plămâni şi sânge”, a arătat medicul.

Bucureştenii plătesc cel mai mult efectele poluării

Bucureștiul se află pe primul loc în topul orașelor din Uniunea Europeană cu cele mai ridicate costuri sociale pe cap de locuitor asociate poluării. Potrivit celor mai recente estimări, acestea ajung la aproximativ 3.000 de euro/persoană.

Într-o analiză de specialitate, experţii Asociaţiei 2Celsius susţin că este nevoie de implementarea de Zone cu Nivel Scăzut de Emisii (ZNSE), în București, până în anul 2025, în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului.

„Poluarea aerului este asociată cu o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv boli respiratorii cronice, boli cardiovasculare şi cancer pulmonar. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că poluarea aerului cauzează anual aproximativ 7 milioane de decese premature la nivel global.

Recent Posts

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

26 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

56 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

o oră ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

3 ore ago

Citeste si: