Sari la conținut

Alarmant: 9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat!

poluare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Evitarea poluarii

Poluarea aerului reprezintă unul dintre principalii factori care contribuie la decese la nivel mondial, avertizează medicul pneumolog Ruxandra Ulmeanu, care a arătat că sunt în creştere problemele legate de calitatea aerului, iar ceea ce respirăm influenţează sănătatea.

„Schimbările climatice au impact direct asupra sănătăţii, asupra plămânului în particular. Nivelurile de ozon şi alţi poluanţi din aer exacerbează bolile respiratorii şi cardiovasculare.

Efectele sunt resimţite mai mult de persoanele cu afecţiuni cronice respiratorii”, a spus medicul pneumolog, la un eveniment organizat la Cheile Grădiştei – Fundata.

9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat!

În opinia sa, poluarea aerului reprezintă un contributor principal pentru decese la nivel mondial şi pentru creşterea cazurilor de BPOC, astm, cancer pulmonar, AVC. Ruxandra Ulmeanu a afirmat că 9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat.

Poluare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit Agerpres, ea a menţionat că principalii factori poluanţi sunt particulele de materie (PM), ozonul (O3), gazele cu efect de seră, dioxidul de carbon (CO2), dioxidul de azot (NO2), dioxidul de sulf (SO2), metanul.

„Particulele de materie sunt cea mai nocivă formă de poluare a aerului, pentru că au capacitatea de a pătrunde adânc în plămâni şi sânge”, a arătat medicul.

Bucureştenii plătesc cel mai mult efectele poluării

Bucureștiul se află pe primul loc în topul orașelor din Uniunea Europeană cu cele mai ridicate costuri sociale pe cap de locuitor asociate poluării. Potrivit celor mai recente estimări, acestea ajung la aproximativ 3.000 de euro/persoană.

Într-o analiză de specialitate, experţii Asociaţiei 2Celsius susţin că este nevoie de implementarea de Zone cu Nivel Scăzut de Emisii (ZNSE), în București, până în anul 2025, în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului.

„Poluarea aerului este asociată cu o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv boli respiratorii cronice, boli cardiovasculare şi cancer pulmonar. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că poluarea aerului cauzează anual aproximativ 7 milioane de decese premature la nivel global.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel