Din cuprinsul articolului
Unul din cinci copii sau adolescenți la nivel global se confruntă cu un exces de greutate, potrivit unui studiu publicat la începutul săptămânii.
Un grup de cercetători de la Universitatea Sichuan, din China, a efectuat o analiză sistematică a literaturii de specialitate pentru a estima prevalența mondială a excesului de greutate și a obezității la copii și adolescenți din 2000 până în 2023 și pentru a evalua potențialii factori de risc și comorbidități ale obezității.
Pe baza a 2.033 de studii (154 de țări sau regiuni diferite; 45,9 milioane de persoane), cercetătorii au constatat că prevalența globală a obezității la copii și adolescenți a fost de 8,5 %. Prevalența a variat de la o țară la alta, variind de la 0,4% (Vanuatu) la 28,4% (Puerto Rico).
Țările cu scoruri ale indicelui de dezvoltare umană de ≥0,8 și țările sau regiunile cu venituri ridicate au avut o prevalență mai mare a obezității în rândul copiilor și adolescenților. Potrivit studiului publicat în revista JAMA Pediatrics, s-a înregistrat o creștere de 1,5 ori a prevalenței obezității în perioada 2012-2023, comparativ cu perioada 2000-2011.
La copiii și adolescenții cu obezitate s-a observat un risc ridicat de depresie și hipertensiune arterială. Estimarea cumulată a supraponderalității a fost de 14,8 % și a excesului de greutate a fost de 22,2 % la copii și adolescenți.
„Excesul de greutate în rândul copiilor și adolescenților a fost asociat cu un amestec de influențe inerente, comportamentale, de mediu și socioculturale care necesită atenția și intervenția angajată a profesioniștilor din asistența medicală primară, a medicilor, a autorităților din domeniul sănătății și a publicului larg”, scriu autorii studiului citat de 360medical.ro.
OMS a realizat un nou studiu, care relevă datele alarmante: peste un miliard de oameni din toată lumea suferă de obezitate, iar incidența printre copii a crescut de patru ori de-a lungul unei perioade de 32 de ani!
Acesta este standardul prin care se stabilește grupa de obezitate în care se încadrează o persoană, dar care nu înlocuiește o examinare medicală și nici nu pune un diagnostic.
IMC (sau BMI în limba engleză) se calculează împărțind greutatea unei persoane (în kilograme) la pătratul înălțimii sale (în metri). O persoană cu un IMC de 30 sau mai mult este, în general, considerată a trăi cu obezitate. O persoană cu un IMC egal sau mai mare de 25 este considerată supraponderală.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…