Sari la conținut

Alarmant: 1 din 4 adulți din România suferă de o formă de alergie

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În plin sezon al alergiilor de primăvară, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) aduce în discuție importanța accesului la tratamente cu un grad ridicat de eficiență.

Potrivit specialiştilor, povara generată de bolile alergice la nivel mondial a crescut în ultimele decenii din cauza factorilor de mediu și a stilului de viață, ajungând să afecteze una din trei persoane, preponderent copii.

În prezent, prin complexitatea lor și numărul de persoane afectate, alergiile sunt considerate o provocare de sănătate publică a secolului XXI.

30% din populația planetei suferă de o alergie respiratorie

La nivel global, până la 30% din populația planetei suferă de o alergie respiratorie, iar între 10-40% dintre pacienții cu rinită alergică au și astm alergic.

În România, una din patru persoane adulte suferă de o formă de alergie și fiecare al treilea copil suferă de rinită alergică. De asemenea, 1 din 5 copii suferă de astm alergic, iar 1,1 milioane de români adulți au o alergie medicamentoasă.

Aproximativ 80% dintre pacienții care folosesc un tratament medicamentos împotriva alergiilor și simt că au controlul asupra propriilor simptome nu controlează evoluția bolii către astm alergic.

alergia la acarieni

Importanţa imunoterapiei cu alergen

În cazul lor, dar și al altor pacienți este recomandată utilizarea imunoterapiei cu alergen (AIT). Această terapie are o eficiență foarte ridicată, de până la 100%, inclusiv în cazul pacienților alergici la înțepătura de albină.

Administrată atât adulților, cât și copiiilor, această împiedică dezvoltarea ulterioară a polialergiilor, dezvoltarea de intoleranțe alimentare și împiedică apariția astmului bronșic.

Prof. Dr. Carmen Panaitescu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, susţine că imunoterapia cu alergen este utilizată de peste 100 de ani, timp în care a fost permanent dezvoltată și rafinată, fiind în prezent utilizată în întreaga lume în tratamentul uzual al alergicilor.

„Este o metodă terapeutică specifică bolilor alergice, prin care se administrează pacientului extracte de alergen standardizate, pe cale subcutanată sau orală, pe o durată de cel puțin 3 ani, cu scopul de a induce toleranța și de a reface răspunsul imun normal.

Eficacitatea și siguranța imunoterapiei cu alergen au fost demonstrate într-o serie de studii clinice, iar progresele tehnologice au relevat că este singura terapie care modifică evoluția bolii alergice, prin reorientarea răspunsului imun al pacientului alergic spre toleranță față de alergenul sensibilizant. În plus, această terapie reduce riscul de reacții alergice severe, amenințătoare de viață”, explică medicul, potrivit News.ro.

Beneficiarii acestei forme de terapie

-pacienții cu afecțiuni alergice respiratorii (la ambrozie, graminee, arbori și acarienii din praful de casă), la care se va obține controlul simptomelor, se va stopa evoluția bolii, se va reduce necesarul de medicație simptomatică și se va asigura prevenția dezvoltării unor noi sensibilizări.

– pacienții alergici la venin de albină, viespe, la care se reduce riscul ulterior de deces prin șoc anafilactic precum și riscul de reacție alergică extinsă recurentă și supărătoare, fiind singura terapie salvatoare de viață.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel