Din cuprinsul articolului
Aproape 1 din 3 bărbaţi cu vârsta de peste 15 ani este infectat cu cel puţin un tip de papilomavirus uman (HPV) genital, iar 1 din 5 este infectat cu unul sau mai multe tipuri de HPV cu risc ridicat cancerigen, potrivit unui nou studiu publicat în luna septembrie.
Aceste estimări arată că bărbaţii găzduiesc frecvent infecţii genitale cu HPV şi subliniază importanţa încorporării bărbaţilor în eforturile de a controla infecţia cu HPV şi de a reduce incidenţa bolilor legate de HPV atât la bărbaţi, cât şi la femei.
Revizuirea sistematică şi meta-analiza au evaluat prevalenţa infecţiei genitale cu HPV în populaţia masculină generală pe baza studiilor publicate între 1995 şi 2022.
Prevalenţa globală cumulată a fost de 31% pentru orice tip de HPV şi de 21% pentru HPV cu risc ridicat. HPV-16 a fost cel mai răspândit genotip HPV (5%), urmat de HPV-6 (4%).
Potrivit studiului, publicat în revista medicală The Lancet Global Health şi citat de News.ro, prevalenţa HPV a fost ridicată la adulţii tineri, atingând un maxim între 25 de ani şi 29 de ani, şi s-a stabilizat sau a scăzut uşor după aceea.
Estimările prevalenţei au fost similare pentru regiunile geografice ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU: Europa şi America de Nord, Africa Subsahariană, America Latină şi Caraibe, precum şi Australia şi Noua Zeelandă (Oceania). Estimările pentru Asia de Est şi de Sud-Est au fost la jumătate faţă de celelalte regiuni.
Majoritatea infecţiilor cu HPV la bărbaţi şi femei sunt asimptomatice, dar pot duce la sechele pe termen lung, mai multe tipuri de cancer şi la mortalitate. În fiecare an, peste 340.000 de femei mor din cauza cancerului de col uterin, provocat de infecţia cu HPV.
La bărbaţi, infecţia cu HPV tinde să se manifeste clinic sub formă de veruci anogenitale (negi sau condiloame genitale), care provoacă o morbiditate semnificativă şi cresc ratele de transmitere a HPV. Infecţiile cu HPV la bărbaţi sunt, de asemenea, asociate cu cancerele peniene, anale şi orofaringiene, care sunt frecvent legate de HPV de tip 16.
Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a estimat că în 2018 au existat aproximativ 69.400 de cazuri de cancer la bărbaţi cauzate de HPV. „Acest studiu global privind prevalenţa infecţiei genitale cu HPV în rândul bărbaţilor confirmă cât de răspândită este infecţia cu HPV”, a declarat dr. Meg Doherty, director al programelor globale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru HIV, hepatită şi infecţii cu transmitere sexuală.
Potrivit acesteia, infecţia cu tipuri de HPV cu risc ridicat poate provoca, în cazul bărbaţilor, veruci genitale şi cancere orale, peniane şi anale. „Trebuie să continuăm să căutăm oportunităţi pentru a preveni infecţia cu HPV şi pentru a reduce incidenţa bolilor legate de HPV atât la bărbaţi, cât şi la femei”, a subliniat medicul.
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…