Din cuprinsul articolului
Fie că vin din Miami, New York, Seattle sau alte orașe, milioane de americani își fac bagajul să urce la bordul vaselor de croaziera pentru o vacanță vacanta. Dar când vine vorba de sănătatea acelor călători, nu este întotdeauna o navigare lină.
Au existat 13 focare de norovirus pe croaziere anul acesta, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Acesta este cel mai mare număr de focare de norovirus în croaziere înregistrate din 2012, cu aproape jumătate din anul calendaristic rămas până la final.
Cel mai recent focar de norovirus a avut loc într-o călătorie Viking Cruises din Islanda care a andocat în New York City pe 20 iunie. Aproximativ 13% dintre pasageri și mai mulți membri ai echipajului s-au îmbolnăvit la bord.
„Credem că boala gastrointestinală a provenit dintr-un restaurant de pe malul Islandei, unde un grup de oaspeți a luat masa în timpul liber”, a declarat un reprezentant Viking pentru CNN.
„Un virus extraordinar de contagios”
Norovirusul este un virus foarte infecțios care provoacă inflamații la nivelul stomacului și al intestinelor, o afecțiune numită gastroenterită acută. Adesea etichetat ca fiind un „virus al stomacului”, norovirusul este cea mai frecventă cauză de greață, vărsături, diaree și dureri de stomac, potrivit CDC.
O persoană poate contracta norovirusul prin ingerarea accidentală de particule microscopice de fecale sau de vomă – ceea ce se poate întâmpla atunci când intră în contact cu cineva care este infectat, consumând alimente sau apă contaminate sau atingând suprafețe contaminate. Deși simptomele durează, de obicei, doar câteva zile, o persoană poate fi contagioasă peste două săptămâni mai târziu.
„Acesta este un virus extraordinar de contagios”, a spus dr. William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt. „Este nevoie de doar câteva particule virale normale pentru a iniția o infecție la cineva care este expus. Cu alte cuvinte, aceasta nu necesită o doză mare; durează doar puțin.”
Deși nu există niciun medicament pentru a trata boala, majoritatea oamenilor se recuperează complet fără tratament. Terapia de hidratare pentru a înlocui lichidele pierdute din vărsături sau diaree este o practică standard pentru a aborda simptomele.
Totuși, pentru a preveni răspândirea norovirusului, Schaffner recomandă pasagerilor de croazieră să ia măsuri de precauție suplimentare și să se spele bine pe mâini cu săpun și apă caldă. Gelurile antiseptice și dezinfectanții pentru mâini nu sunt eficiente împotriva virusului.
Infecția cu norovirus
Norovirusul este dificil de eradicat, deoarece acesta poate rezista și la temperaturi calde și la temepraturi reci, dar și cele mai multe dezinfectante.
Simptome de infecție norovirus
• Greață
• Vărsături
• Durere abdominală
• Crampe abdominale
• Diaree apoasă
• Pierderea ȋn greutate
• Indispoziție
• Febră
Infecția cu norovirus. Perioada de incubație a infecției cu norovirus este, de obicei, de 24 până la 48 ore după prima expunere la virus, iar simptomele apar, de obicei, ȋn una pȃnă la trei zile. Unele persoane cu infecție cu norovirus pot să nu prezinte simptome. Cu toate acestea, aceștia sunt încă contagioși și pot răspândi virusul și altora.
Diagnosticarea infecției cu norovirus
Infecția cu norovirus. Ȋn marea majoritate a cazurilor diagnosticul se pune după simptomele pe care pacientul le prezintă. Norovirusul poate fi identificate cu ajutorul unui test al scaunului.
Prevenirea infecției cu norovirus:
• Spălați-vă mâinile.
• Evitați consumul de alimente și apa contaminate.
• Dezinfectați zonele contaminate cu clor.
• Stați acasă ȋn cazul ȋn care suferiți de o infecție cu norovirus. Boala este contagiosă ȋncă trei zile de la dispariția simptomelor.