Zeci de mii de femei din Europa afla in fiecare an ca sufera de cancer de ovare. Numarul de copii, operatiile ginecologice facute, folosirea de contraceptive si intr-o masura mai mica genetica sunt in stransa legatura cu aparitia acestui tip de cancer.
Cancerul ovarian este al saptelea cel mai frecvent tip de cancer din lume care cauzeaza moartea in randul femeilor. Probabilitatea generala ca o femeie din Uniunea Europeana sa dezvolte cancer ovarian in cursul vietii este intre 0,64 % si 1,6 %. Aproximativ o jumtate dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian au cel putin 60 de ani. Totusi, femeile tinere pot fi afectate, in principal de catre doua tipuri rare de cancer ovarian non-epitelial.
Ciclurile si riscul de cancer
In prezent cauza cancerului ovarian nu este bine inteleasa. Foarte important de mentionat este faptul ca termenul de cancer ovarian se refera la o varietate de tipuri de tumori ovariene maligne, si cauza diferitelor tipuri de tumori poate sa nu fie aceeasi. Un numar de factori de risc ai cancerului ovarian a fost identificat. O parte din acesti factori de risc sunt specifici pentru anumite subtipuri de cancer ovarian. Totusi in multe cazuri niciunul dintre factorii de risc nu sunt prezenti.
Aproape 90% din toate cazurile de cancer ovarian sunt cancere ovariene sporadice. Asta inseamna ca nu sunt asociate cu mutatii genetice mostenite.
Riscul de a dezvolta o forma sporadica de cancer ovarian are legatura in principal cu numarul total de cicluri ovulatorii care au loc in ovare in timpul anilor reproductivi ai femeilor. Un ciclu ovulator reprezinta stimularea lunara a ovarelor care duce la eliberarea unei celule ou (ovulul)-ovulatia. Numarul total de cicluri ovulatorii care au loc in ovarele unei femei in perioada dintre prima menstruatie si menopauza( asa numitii ani reproductivi) constituie “numarul de cicluri ovulatorii din timpul vietii”. Se crede ca stimularea repetitiva a tesuturilor ovarelor din timpul ciclurilor ovulatorii creste riscul de a vatama AND-ul celulelor, ceea ce ar putea duce la cancer.
Potrivit acestei teorii, factorii de risc pentru acest tip de cancer ovarian sunt:
In general se presupune ca o femeia care are o ruda de gradul I (mama, fiica sau sora) cu cancer ovarian , are un risc de trei ori mai mare de a face cancer ovarian. Riscul creste si mai mult daca exista mai mult de un membru de gradul I al familiei care are antecedente de cancer ovarian. In general in cazul femeilor care au mutatia BRCA 1, riscul de a dezvolta cancer in timpul vietii este intre 26 si 54 % iar pentru cele care au mutatia BRCA 2 riscul este intre 10 si 23 %.
Exista factori asociati cu un risc redus de a dezvolta cancer ovarian si acesti factori sunt:
Se crede ca reducerea numarului total de ciculuri ovulatorii cat si eliminarea celulelor premaligne ar putea explica reducearea riscului.
Interveniile chirurgicale ginecologice
Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, sustinut de Fundatia Vodafone, prin programul Voluntar de Profesie. Asociatia Daruieste Viata are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer. Corectitudinea informatiilor din acest articol este garantata de parteneriatul Daruieste Viata cu forul cel mai prestigios al medicilor oncologi din Europa, ESMO -European Society for Medical Oncology. Detalii pe www.daruiesteviata.ro.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…