Sari la conținut

Alaptatul si legarea trompelor reduce riscul de cancer ovarian. Ce rol au genele

 

Zeci de mii de femei din Europa afla in fiecare an ca sufera de cancer de ovare. Numarul de copii, operatiile ginecologice facute, folosirea de contraceptive si intr-o masura mai mica genetica sunt in stransa legatura cu aparitia acestui tip de cancer.

Cancerul ovarian este al saptelea cel mai frecvent tip de cancer din lume  care cauzeaza moartea in randul femeilor. Probabilitatea generala ca o femeie din Uniunea Europeana sa dezvolte cancer ovarian in cursul vietii este intre 0,64 % si 1,6 %. Aproximativ o jumtate dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian au cel putin 60 de ani. Totusi, femeile tinere pot fi afectate, in principal de catre doua tipuri rare de cancer ovarian non-epitelial.

 Ciclurile si riscul de cancer

In prezent cauza cancerului ovarian nu este bine inteleasa. Foarte important de mentionat este faptul ca termenul de cancer ovarian se refera la o varietate de tipuri de tumori ovariene maligne, si cauza diferitelor tipuri de tumori poate sa nu fie aceeasi. Un numar de factori de risc ai cancerului ovarian a fost identificat. O parte din acesti factori de risc sunt specifici pentru anumite subtipuri de cancer ovarian. Totusi in multe cazuri niciunul dintre factorii de risc nu sunt prezenti.

Aproape 90% din toate cazurile de cancer ovarian sunt cancere ovariene sporadice. Asta inseamna ca nu sunt asociate cu mutatii genetice mostenite.

Riscul de a dezvolta o forma sporadica de cancer ovarian are legatura in principal cu numarul total de cicluri ovulatorii care au loc in ovare in timpul anilor reproductivi ai femeilor. Un ciclu ovulator reprezinta stimularea lunara a ovarelor care duce la eliberarea unei celule ou (ovulul)-ovulatia. Numarul total de cicluri ovulatorii care au loc in ovarele unei femei in perioada dintre prima menstruatie si menopauza( asa numitii ani reproductivi) constituie “numarul de cicluri ovulatorii din timpul vietii”. Se crede ca stimularea repetitiva a tesuturilor ovarelor din timpul ciclurilor ovulatorii creste riscul de a vatama AND-ul celulelor, ceea ce ar putea duce la cancer.

Potrivit acestei teorii, factorii de risc pentru acest tip de cancer ovarian sunt:

  • Se crede ca pe masura ce o femeie imbatraneste, schimbarile de ADN din tesuturile ovariene se pot acumula, crescand astfel riscul de aparitie al cancerului ovarian. Ca medie, incidenta aparitiei cancerului ovarian creste cu fiecare decada. Varsta medie a femeilor diagnosticate cu cancer ovarian este de aproximativ 60 de ani. Incidenta scade usor dupa varsta de 80 de ani.

 

  • Istoricul familial al cancerului ovarian sau al cancerului de san este un alt factor de risc important pentru cancerul ovarelor. Acest lucru se explica prin faptul ca aproape 10 % din pacientele care au cancer ovarian au mostenit o mutatie genetica care ar putea sa cauzeze aceasta boala. O mutatie genetica este o variatie a strucuturii normale a unei gene. Anumite mutatii produc o gena defectuoasa care poate sa cauzeze cancerul. Mutatiile din cadrul celulelor care sunt destinate sa devina celule ou sau din spermatozoizi sunt transmite de catre mama sau tata copilului. In cazul cancerului ovarian epitelial, anumite subtipuri sunt asoctiate cu niste mutatii bine cunoscute, de exmplu mutatiile numite BRCA1 si BRCA 2. Aceste mutatii sunt de asemenea asociate cu un risc crescut de cancer de san.

In general se presupune ca o femeia care are o ruda de gradul I (mama, fiica sau sora) cu cancer ovarian , are un risc de trei ori mai mare de a face cancer ovarian. Riscul creste si mai mult daca exista mai mult de un membru de gradul I al familiei care are antecedente de cancer ovarian. In general in cazul femeilor care au mutatia BRCA 1, riscul de a dezvolta cancer in timpul vietii este intre 26 si 54 % iar pentru cele care au mutatia BRCA 2 riscul este intre 10 si 23 %.

 

  • Antecedente cu privire la cencerul de san inainte de varsta de 50 de ani sau antecedente in familie care nu se restrang doar la rude la gradul I cu privire la cancerul ovarian, cancerul de san, cancerul endometrial sau cancerul de colon sunt de asemenea asociate cu un risc mai mare de cancer ovarian.
  • Numarul de copii pe care o femeie ii naste. Femeile care nu au nascut niciodata au un risc de doua ori mai mare de a face cancer ovarian fata de cele care au nascut. Riscul de a dezvolta cancer ovarian scade cu fiecare sarcina; totusi dupa cinci nasteri riscul de a dezvolta cancer nu mai scade. In timpul sarcinii, ovulatia este stopata temporar si se crede ca reducerea numarului de cicluri ovulatorii ar reduce riscul de cancer ovarian. In plus, se crede ca sarcina ar ajuta ovarele sa indeparteze celulele premaligne.
  • Rasa Femeile din rasa caucaziana au un risc de 30 -40 % mai mare de a dezvolta cancer ovarian decat femeile hispanice sau din rasa neagra. Aceasta diferenta rasiala nu se explica.

 

Exista factori asociati cu un risc redus de a dezvolta cancer ovarian si acesti factori sunt:

 

  • Istoricul reproductiv puternic Cum este mentionat mai sus, riscul de a dezvolta cancer ovarian scade cu cat numarul nasterilor este mai mare, numarul maxim fiind de cinci nasteri.

Se crede ca reducerea numarului total de ciculuri ovulatorii cat si eliminarea celulelor premaligne  ar putea explica reducearea riscului.

  • Alaptatul are un efect protector asupra dezvoltarii cancerului ovarian. Se presupune ca are legatura cu faptul ca alaptatul opreste ovulatia reducand astfel numarul de cicluri ovulatorii din timpul vietii unei femei.

 

  • Contraceptiele orale combinate opresc ovulatia si au astfel un efect protector. Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale reduce riscul dezvoltarii cancerului ovarian cu pana la 50 %. In plus protectia se intinde pe o durata de mai mult de treizeci de ani de la la ultima folosire a contraceptivelor.

 

Interveniile chirurgicale ginecologice

  • Atat legarea tropmelor uterine* cat si histerectomia* sunt asociate cu o reducere a riscului de face cancer ovarian. Motivul pentru care se intampla acest lucru nu este bine inteles insa se crede ca aceste proceduri chirurgicale intrerup alimentarea cu sange a ovarelor astfel intrerupandu-le si functia de ovulatie , si reducand numarul de cicluri ovulatorii din viata unei femei si riscul de a face cancer ovarian.

histersectomie

  • Ovarectomia
    Indepartarea pe cale chirugicala a ovarelor reduce semenificativ riscul de a face cancer ovarian.

Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, sustinut de Fundatia Vodafone, prin programul Voluntar de Profesie. Asociatia Daruieste Viata are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer. Corectitudinea informatiilor din acest articol este garantata de parteneriatul Daruieste Viata cu forul cel mai prestigios al medicilor oncologi din Europa, ESMO -European Society for Medical Oncology. Detalii pe www.daruiesteviata.ro.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel