Sari la conținut

Al 11-lea transplant de inimă, realizat la Târgu Mureș

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant Tg.Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu a realizat, la jumătatea acestei luni încă un transplant de cord. Asta în timp ce la București, Ministerul Sănătății și Agenția Națională de Transplant sunt în război

Dana Lascu

Prin acest nou transplant, institutul mureșean a trecut peste media majorității centrelor performante din Europa. „Unsprezece transplanturi este o activitate foarte mare, este peste media majorității centrelor din Europa – majoritatea fac 10 pe an. Există doar câteva centre care fac între 10 și 20, unde ne înscriem și noi, acum și sperăm ca la anul să facem și mai mult. Însă este o activitate foarte dificilă care trebuie sprijinită”, a explicat prof. dr. Horațiu Suciu, Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș.

Inima unei fete bate acum în pieptul unui bărbat

Donatorul a fost o persoană de sex feminin din județul Harghita, victima unui traumatism prim accident rutier, declarată în moarte cerebrală, iar de la ea mai multe organe au fost transplantate. „Prelevare multi-organ s-a efectuat la SCJU Târgu Mureș. S-a prelevat cordul, ficatul, rinichii și alte țesuturi care urmează să fie transplantate (în 9 decembrie 2016, n.r.)”, a explicat profesorul mureșean. Inima fetei a ajuns să bată în pieptul unui bărbat. „Receptorul este un domn de 46 de ani din județul Gorj, un pacient aflat în stadiu avansat de insuficiență cardiacă, aflat în evidența clinicii noastre de peste un an pe lista de transplant, o listă de urgență, pentru că în ultima perioadă capacitatea dânsului de efort și calitatea vieții erau serios afectate”, arăta, la momentul respectiv, prof. dr. Horațiu Suciu. Ficatul prelevat de la același donator, a fost transplantat la Institutul Clinic Fundeni, iar rinichii au ajuns la Institutul din Cluj-Napoca. Din echipa care a realizat intervenția a făcut parte și actualul director executiv al Agenției Naționale de Transplant, prof.dr. Radu Deac, dar și doctorul Marius Matei. „Aceasta nu face decât să confirme că în centrul din Târgu Mureș medicina de performanță se face cu succes. (…) Suntem mulțumiți de rezultat, sperăm să nu ne oprim aici, dorim să facem cât mai multe transplanturi, dar dorim în același timp să se înțeleagă că, pentru acest lucru, acest efort trebuie dublat de o finanțare corespunzătoare și o susținere – nu doar materială”, a susținut dr. Suciu.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel