Sari la conținut

Ajutor! Nu pot trăi fără dulciuri. Cum să-ți limitezi aportul de zahăr

dulciuri
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
dulciurile în exces

Ajutor! Nu pot trăi fără dulciuri.  Fie că vorbim despre înghețată, ciocolată, bomboane sau biscuiți, suntem înconjurați de tone de zahăr, care ne tentează constant. Totuși, te-ai gândit vreodată ce înseamnă pentru organism consumul zilnic de zahăr?

Credeți sau nu, dependența de zahăr este la fel de reală ca oricare alta, doar că aproape toată lumea din lume suferă de ea.

Dependența de zahăr

Este ridicol să spui că ești dependent de gogoși sau prăjitură, de exemplu, dar este un lucru foarte real, deoarece consumul de prea mult zahăr pe o perioadă lungă de timp schimbă funcționarea neurotransmițătorilor din creier la fel ca alcoolul și orice alt drog.

Care sunt simptomele?

  • O nevoie arzătoare de a mânca ceva dulce
  • Mâncare în exces
  • Mâncare emoțională (mâncăm dulciuri când suntem stresați sau triști)
  • Mâncăm chiar și atunci când nu ne este foame
  • Te simti vinovat dupa ce ai mancat ceva dulce

Cum să mănânci mai puțin zahăr?

dulciuri
Imagine creată cu AI
  • Citiți etichetele: Fiecare aliment ambalat are o etichetă pe care sunt descrise valorile sale nutritive. Foarte des se adaugă zahăr chiar și în alimentele sărate, în care acesta nu ar trebui să fie prezent, așa că trebuie să avem grijă ce cumpărăm.
  • Evitați băuturile: Cea mai bună alegere pe care o poți face este să înveți să bei doar apă. Puteți adăuga lămâie, fructe sau castraveți pentru prospețime. Toate celelalte băuturi conțin mult zahăr, așa că este bine să le eviți.
  • Hidratează-te: Știați că organismul nu distinge foamea de sete? Uneori s-ar putea să crezi că ți-e foame, dar s-ar putea să-ți fie de fapt poftă de apă. Când ți-e brusc foame și poftă de ceva dulce, bea mai întâi un pahar mare de apă și abia apoi decide dacă ai nevoie cu adevărat de mâncare sau nu.
  • Mănâncă alimente neprocesate: Potrivit medicilor, majoritatea alimentelor ambalate sunt pline de zahăr și este foarte greu să găsești cele fără zahăr în magazine, așa că cea mai bună soluție ar fi să mănânci mai multe fructe, legume, leguminoase și alimente pe care le-ai pregătit singur.
  • Fă-ți singuri deserturile: Astfel, vei ști exact cât zahăr este în desertul dat. Nici măcar nu poți folosi zahăr, ci alternativele acestuia precum mierea, xilitolul, eritritolul sau stevia, potrivit sursei.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel