Sari la conținut

Ajutor de la stat de 10.000 de lei. Trebuie doar să depui o cerere

tichete de Craciun
Sursă foto: Romania TV

Programul „Rabla pentru sobe” este o inițiativă a Ministerului Mediului din România, destinată să sprijine gospodăriile din zonele montane să își îmbunătățească sistemele de încălzire, reducând în același timp impactul asupra mediului. Prin acest program, persoanele care locuiesc în aceste zone pot beneficia de un ajutor financiar de până la 10.000 de lei pentru achiziționarea unui sistem de încălzire eficient energetic.

Cum funcționează:

– Statul va acoperi 70% din costurile de achiziție și instalare a unui sistem de încălzire, cu o valoare maximă de 10.000 de lei pentru fiecare aparat.

– Sisteme eligibile: sobe eficiente energetic care funcționează pe bază de lemn de foc, peleți sau bricheți.

În prima fază a programului, potrivit declarațiilor lui Mircea Fechet, ministrul Mediului, programul Rabla pentru sobe se va adresa comunelor montane din 27 de judeţe ale ţării.

„Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor”, a spus ministrul potrivot avocat.net

Cine poate aplica?

– Gospodăriile din zonele montane, în special cele care au nevoie de încălzire suplimentară pe perioada iernii.

– Programul este destinat celor care doresc să își înlocuiască vechile sobe cu modele mai eficiente și mai puțin poluante.

Acesta este un pas important în promovarea utilizării de surse de încălzire mai ecologice și mai economice, contribuind la reducerea emisiilor de carbon și îmbunătățirea calității aerului în zonele montane din România.

programul „Rabla pentru sobe”
Sursă foto: Playtech

Ce fel de aparate pot fi cumpărate?

În cadrul acestui program sunt eligibile aparatele pentru încălzirea locuințelor, alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor, respectiv:

– sobe;

– termosobe;

– șemineuri;

– termoșemineuri;

„Scopul programului îl constituie facilitarea păstrării echilibrului ecologic şi a protecţiei mediului natural, urmărind utilizarea rațională a combustibilului solid din lemn, dezvoltarea durabilă şi incluzivă a zonei montane, precum și reducerea poluării, prin înlocuirea dispozitivelor ineficiente şi poluante destinate încălzirii locuințelor, utilizate de populaţie, cu unele mai eficiente, care îndeplinesc cerințele europene privind emisiile de particule și de noxe”, se arată în ghidul de finanțare a Programului.

Cu toate acestea, aparatele trebuie să îndeplinească anumite cerințe.

„Aparatele pentru încălzirea locuințelor trebuie să fie aliniate cerințelor ECODESIGN 2022 stabilite prin Regulamentul UE nr. 2015/1185 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor pentru încălzire locală cu combustibil solid.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel