Sari la conținut

Ajunul Bobotezei 2025. Tradiții și superstiții în ajun de Bobotează. Ce faci ca să atragi norocul

Boboteaza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Traditii si superstitii in Ajun de Boboteaza

Ajunul Bobotezei 2025. Ajunul Bobotezei, sărbătorit pe 5 ianuarie, este o zi plină de tradiții și superstiții care aduc noroc și prosperitate în casele românilor.

Această zi marchează pregătirea pentru Bobotează, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, care comemorează Botezul Domnului în apele Iordanului.

Ziua înainte de Bobotează cunoscută ca ajunul Bobotezei, se serbează prin post negru. Este ziua în care se deschid cerurile și, totodată, ziua în care în casele oamenilor vine preotul cu apă sfințită și busuioc.

Tradiții în ajunul de Bobotezei. Zi de post aspru

  • Postul negru: În ajunul Bobotezei, mulți credincioși țin post negru, adică nu mănâncă și nu beau nimic până la sfințirea apei. Această tradiție datează din perioada secolelor IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune pentru primirea Sfântului Botez.
  • Sfințirea apei: Preoții merg din casă în casă pentru a binecuvânta gospodăriile cu agheasmă mare. Această apă sfințită este considerată purificatoare și protectoare, fiind folosită pentru stropirea caselor, animalelor și grădinilor.
  • Masa festivă: În multe regiuni, se pregătește o masă specială asemănătoare cu cea din ajunul Crăciunului. Pe masă se așază 12 feluri de mâncare, simbolizând cele 12 luni ale anului. Printre preparate se numără colivă, fiertură de prune sau perje afumate, borş de fasole albă în care se fierb colţunaşi mici, umpluţi cu ciuperci, borş de pește, pește prăjit, „vărzare” – plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră -, plăcinte cu mac etc.
  • Colindatul de Bobotează: În majoritatea satelor din Moldova, în ajunul Bobotezei, grupuri mai mari sau mai mici de fete şi băieţi umblă din casă în casă, pentru a vesti sosirea preotului cu crucea. Această datină este asemănătoare colindatului cu „Moş Ajunul” de la Crăciun.

Superstiții în ajun de Bobotează. Cum atragi norocul

  • Busuiocul sub pernă: Fetele nemăritate pun o rămurică de busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. Se crede că visul din această noapte le va dezvălui chipul viitorului soț.
  • Promoroaca pe pomi: Dacă în dimineața ajunului de Bobotează pomii sunt încărcați cu promoroacă, se spune că aceștia vor avea rod bogat în anul ce urmează, potrivit realitatea.net.
  • Aruncarea crucii în apă: În unele sate, preotul aruncă o cruce în apă, iar tinerii curajoși se avântă să o recupereze. Acest gest simbolizează purificarea și victoria binelui asupra răului, aducând sănătate și noroc celor care participă.
  • Turta frământată cu 8 degete: În unele zone ale țării, în ajunul Bobotezei, se spune că pentru a-şi visa alesul, fetele trebuie să mănânce o turtă frământată doar cu 9 degete din 8 linguri de făină şi o lingură de sare şi să-şi lege pe inelar un fir roşu de mătase.

Ajunul Bobotezei este o zi încărcată de semnificații spirituale și culturale, care continuă să conecteze oamenii cu tradițiile străvechi și să le ofere speranță și liniște pentru noul an.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel