Din cuprinsul articolului
Știi din ce cauze pot apărea cheaguri de sânge? Ei bine, una din ele o reprezintă o activitate zilnică pe care mulți o au. Setor Kunutsor de la Universitatea din Bristol a demonstrat într-un studiu că privitul la televizor mai mult de 4 ori pe zi duce la un risc mai mare cu 35% de a dezvolta cheaguri de sânge.
„Descoperirile studiului nostru au sugerat, de asemenea, că a fi activ fizic nu elimină riscul crescut de cheaguri de sânge asociat cu vizionarea prelungită la televizor. (…) Dacă ai de gând să te postezi la televizor, trebuie să iei pauze. Puteți să vă ridicați și să vă întindeți la fiecare 30 de minute sau să folosiți o bicicletă staționară.
Statul cu orele în fața televizorului te predispune unui risc ajor
Și evitați să combinați televiziunea cu gustări nesănătoase“, afirmă Kunutsor, autorul principal al studiului. Cercetarea a analizat asocierea dintre vizionarea TV și tromboza venoasă – care include embolie pulmonară (cheag de sânge în plămâni) și tromboză venoasă profundă (cheag de sânge într-o venă profundă, de obicei la picioare, care se poate deplasa în plămâni și poate provoca embolie pulmonară). Analiza a inclus trei studii cu un total de 131.421 de participanți cu vârsta de 40 de ani și peste.
Durata de timp petrecută uitându-se la televizor a fost evaluată prin chestionar și participanții au fost clasificați ca telespectatori prelungiți (se uitau la televizor cel puțin patru ore pe zi) și telespectatori niciodată/rar (se uitau la televizor mai puțin de 2,5 ore pe zi). Durata medie a urmăririi în cele trei studii a variat între 5,1 și 19,8 ani. În această perioadă, 964 de participanți au dezvoltat cheaguri de sânge.
„Descoperirile indică faptul că, indiferent de activitatea fizică, IMC (greutatea corporală), câți ani ai și sexul tău, urmărirea multor ore la televizor este o activitate riscantă în ceea ce privește dezvoltarea cheagurilor de sânge. (…)
Rezultatele noastre sugerează că ar trebui să limităm timpul pe care îl petrecem în fața televizorului. Perioadele lungi de vizionare la televizor ar trebui să fie intercalate cu mișcare pentru a menține circulația. În general, dacă stai mult în viața de zi cu zi – de exemplu munca ta presupune să stai ore întregi la un computer – asigură-te că te ridici și te miști din când în când“, adaugă autorul principal al studiului, potrivit unui comunicat al Societății Europene de Cardiologie.