Sari la conținut

Ai tot timpul nasul infundat? Iata ce afecțiune gravă poate provoca

respiratie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
nas infundat

Cei care sforăie noaptea din cauza nasului înfundat poate reprezenta adeseori o problemă gravă de sănătate. Acest simptom se manifestă prin îngreunarea respirației la nivelul foselor nazale, fie totală, fie parțială.

Sindromul apneei de somn, în care apare încetarea periodică a respirației în timpul somnului este cea care provoacă moartea prematură din cauza problemelor cardiovasculare.

Dacă nu puteți respira în mod normal prin nas sau nu respirați deloc, apare hiperventilarea creierului. Persoana în cauză nu primește suficient oxigen, din acest motiv o persoană nu se poate odihni complet și se trezește cu dureri de cap dimineața.

Afectarea respirației nazale

infarct
Imagine creată cu AI

Și nu în ultimul rând, afectarea respirației nazale implică dezvoltarea bolilor neurologice – migrenă, hipertensiune arterială, atac de cord și accident vascular cerebral. Din acest motiv, sinuzita este, de asemenea, în curs de dezvoltare.

Fără îndoială, din cauza lipsei de aer, se dezvolta alte probleme grave de sănătate. Mulți oameni încearcă să lupte împotriva acestei probleme și folosesc picături nazale, iar acest lucru, din păcate, nu face decât să înrăutățească situația.

Prin urmare, este oportun să aflăm care sunt motivele apariției unei probleme atât de grave și cronice?

Iată câteva posibile cauze ale congestiei nazale persistente:

  • Alergiile (la praf, mucegai, polen, par de animal, diverși detergenți etc.);
  • Febra fânului (rinita alergică);
  • Prezența polipilor nazali (tumori benigne prezente în căile aeriene nazale sau în sinusuri, cauzate de inflamarea acestor regiuni);
  • Leziunile sau prezența corpilor străini în cavitatea nazală;
  • Sinuzita cronică;
  • Deviația de sept;
  • Sarcina (în special în primul trimestru, ca urmare a fluctuațiilor hormonale și a creșterii aportului de sânge);
  • Diverse medicamente (în special cele pentru controlul tensiunii arteriale);
  • Alimentele picante, consumul de alcool și fumatul;
  • Expunerea la aer rece și uscat;
  • Folosirea în exces a spray-urilor decongestionante nazale;
  • Anafilaxia (o reacția alergică severă, care survine brusc și poate cauza moartea).

Când este congestia nazală o urgență medicală

Congestia nazală care se manifestă pe termen lung și care nu are o cauză anume trebuie să te trimită la medic pentru mai multe investigații. În cazul în care congestia nazală este însoțită de următoarele simptome, apelează de urgență la serviciile medicale:

  • Febra crescută care durează mai mult de trei zile;
  • Confuzie, dezorientare sau chiar leșin;
  • Tumefiere (umflare) și urticarie pe o zonă extinsă a feței sau a gâtului;
  • Tuse puternică și spută verde, galbenă sau maronie;
  • Edem al gâtului, limbii, buzelor sau ochilor;
  • Senzație de îngustare la nivelul gâtului și incapacitate de deglutiție.

Deși nasul înfundat nu este, în majoritatea cazurilor, un simptom îngrijorător, atunci când apare la copii mici și nou-născuți este destul de periculos, deoarece poate duce la afecțiuni respiratorii severe, precum și la tulburări de limbaj ori de auz. Din acest motiv, congestia nazală la copii nu trebuie neglijată, fiind necesar un tratament conform specificațiilor medicului pediatru, potrivit doc.ro.

Cum previi nasul înfundat sau congestia nazală

Există câteva măsuri generale pentru a preveni apariția congestiei nazale sau pentru a spori efectele tratamentului. Acestea includ: instalarea unui umidificator în camera de locuit (pentru a preveni aerul uscat), folosirea regulată a spray-urilor cu apa marină (calmează inflamația de la nivelul nărilor), întărirea sistemului imunitar printr-o alimentație echilibrată, bogată în vitamine (în special vitamina C), evitarea factorilor iritanți (fum, păr de animale, substanțe chimice, anumite parfumuri etc.) și consumul adecvat de lichide (deshidratarea duce la uscarea foselor nazale, întărirea mucusului și blocarea pasajelor nazale).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel