Ai probleme cu vocea? Afla care sunt „inamicii” corzilor vocale

Ai probleme cu vocea? Afla care sunt „inamicii” corzilor vocale.

Pierderea vocii este o problema a corzilor vocale care nu mai vibreaza corect. In mod normal, acest fenomen dispare in doua-trei zile. Uneori, insa, poate dura si mai mult de cinci zile. Caz in care este necesar consultul unui specialist.

In cazul in care ramaneti fara voce mai mult de o saptamana, corzile vocale ar putea fi serios afectate. Exista mai multe cauze, printre care nodulii sau polipii, granuloamele etc. Aceasta problema ar putea fi cauzata, de asemenea, de un edem local (umflarea permanenta a corzilor vocale), de unde si vocea ragusita. In cazul polipilor sau edemului este nevoie de o interventie chirurgicala urmata de un repaus vocal.

Mai mult de atat, suprasolicitarea vocii cauzeaza inflamatia corzilor vocale. Din nou, este nevoie de o pauza pentru ca vocea sa se odihneasca.

Care sunt „inamicii” corzilor vocale

  • Aerul conditionat,
  • Fumatul,
  • Ceaiul,
  • Cafeaua,
  • Ciocolata,
  • Condimentele,
  • Alimentele prajite si bauturile racoritoare.

Ttoate acestea favorizeaza refluxul gastroesofagian si usuca gatul care devine iritat. Nu este recomandat in niciun caz sa beti ceai cald inainte de culcare. Medicul va prescrie in general medicamente antiinflamatoare pentru o perioada scurta de timp, de la doua la maximum cinci zile. Foarte indicat este sa apelati la un specialist ORL.

Bine de stiut. Corzile vocale, mai sensibile iarna

Iarna, infectiile precum rinofaringita sau laringita se pot agrava. De „vina” sunt schimbarile bruste de temperatura, dintre interior si exterior. Toate acestea favorizeaza durerile in gat si vocea slabita. Este recomandat un tratament preventiv destinat intaririi sistemului imunitar, precum probioticele sau oligoelementele care ar putea ajuta in acest sens.

Ati ragusit rau? Poate fi o laringita

Cea mai frecventa cauza a vocii ragusite este inflamarea laringelui sau laringita. Ea survine in urma unei infectii ORL (raceala, angina pectorala) sau in urma unui efort vocal semnificativ. Anumite categorii profesionale, precum cantaretii sau profesorii, sunt mult mai vulnerabile. Solutia este tratamentul cu aerosoli sau cortizon. Puneti in camera in care dormiti un umidificator sau un bol cu apa pe calorifer si renuntati la tutun. Pentru a va proteja gatul, este foarte important sa consumati apa chiar si pe timp de iarna. De asemenea, aveti grija la cum respirati!

Tuse si voce stinsa dimineata. „Inamicii” corzilor vocale

Daca experimentati aceste simptome dimineata, ar putea fi un efect al fumatului, care usuca si irita corzile vocale. De asemenea, refluxul gastroesofagian poate fi de vina, favorizat de tutun, alcool sau cafea. Din nou, medicul poate prescrie un tratament impotriva aciditatii gastrice.

Bine de stiut. Cum si unde poate fi tratata raguseala

• o raguseala acuta, in context de „raceala”, cu durata de mai putin de trei saptamani, este de apanajul medicului de familie;
• raguseala de peste trei saptamani trebuie sa beneficieze de un consult la ORL-ist, ideal ORL-istul supraspecializat pe voce (foniatru);
• daca apare raguseala ca raspuns la un efort vocal, inseamna ca el trebuie evitat sau ca fonarea (producerea de sunet) trebuie reeducata astfel incat sa poata face fata provocarilor profesionale sau sociale;
• orice leziune laringiana, inclusiv cancerul, este tratabila atata timp cat diagnosticul se realizeaza precoce;
• ideala este preventia, cu un stil de viata echilibrat, cu controlul stresului si echilibrarea emotiilor si evitarea alimentelor si bauturilor care ne fac rau. Fumatul este absolut exclus.

Raguseala care dureaza peste trei saptamani trebuie investigata de ORL-ist, chiar de catre ORL-istul cu competenta de voce (foniatru).

 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: