Din cuprinsul articolului
Ai pete pigmentate deasupra buzelor care seamănă cu o mustață? 5 moduri de a trata
Pe măsură ce îmbătrânești, este firesc să observi schimbări în pielea ta. De la eczeme la acnee, de la melanom la melasmă, o mulțime de afecțiuni dermatologice diferite pot apărea dintr-un milion de motive diferite. În timp ce melasma poate să nu fie periculoasă precum cancerul de piele, poate fi totuși deranjantă din motive cosmetice, mai ales atunci când apare pe buza superioară. Din fericire, cu ajutorul unui dermatolog, există modalități eficiente de a minimiza apariția unei „mustăți” de melasmă.
Petele pigmentare pe mustață
Înainte de a cumpăra orice produs fără prescripție medicală care promite rezultate miraculoase, citiți mai departe pentru a afla cum arată exact melasma, cum poate fi prevenită și care sunt cele mai bune modalități de a trata o mustață melasma, potrivit unor dermatologi de top, potrivit goodhousekeeping.com.
Ce este melasma?
Melasma este o hipermelanoză dobândită – adică o porțiune de piele întunecată cu care nu te-ai născut – care apare în zonele feței expuse la soare. Spre deosebire de pistrui (care sunt, de obicei, pete mai mici care apar în grupuri) și de pete solare (care sunt mai mici și pot apărea în orice parte a corpului expusă la soare), melasma tinde să fie o pată maro mai mare care apare pe față.
„Nu este exclusivă în zona buzei superioare sau a mustaței, putând fi întâlnită și pe frunte, obraji și părțile laterale ale feței”, spune Patricia Farris, doctor în medicină, dermatolog certificat și profesor asistent clinic la Universitatea Tulane. „Buza superioară este un loc comun pentru melasmă și reprezintă o preocupare cosmetică deosebită pentru femei, deoarece arată ca o mustață.”
Riscul de apariție al melasmei
Nu este clar de ce unii oameni dezvoltă melasmă și alții nu. „Cel mai probabil, există o componentă genetică și apoi ceva o declanșează”, spune Rebecca Kazin, doctor în medicină, dermatolog certificat și director de cercetare clinică la Icon Dermatology and Aesthetics. Acel declanșator de mediu ar putea fi ceva precum hormonii sau razele UV.
„Oamenii o fac uneori odată cu sarcina, o fac odată cu anticoncepționalele sau își agravează pielea și apoi se expun la soare și iese la iveală”, spune Dr. Kazin. „Cred că ceea ce se întâmplă cu buza superioară este că femeile au de multe ori păr pe buza superioară și îl îndepărtează cumva, fie că se epilează cu ceară, fie că se epilează sau se dermaplanează, iar acest lucru cauzează o iritație a pielii la un nivel scăzut și apoi se expun la soare și devine maro.”
Cine are melasmă?
Deși nu există o modalitate sigură de a spune dacă cineva va dezvolta melasmă, aceștia par a fi cei trei factori de risc principali, potrivit Academiei Americane de Dermatologie:
- Să fii femeie între 20 și 40 de ani (potențial din cauza hormonilor)
- Să ai pielea mai închisă la culoare sau să fii de origine latină, asiatică, neagră sau nativ americană
- A avea un istoric familial de melasmă
- Tratament pentru melasma la mustață
„Melasma cu siguranță poate fi tratată, dar eu o compar cu anumite lucruri cronice, cum ar fi eczema, în cazul în care o putem pune într-un fel de remisie, dar probabil că va fi acolo la pândă pentru o perioadă de timp”, spune Dr. Kazin. Ea recomandă să lucrați cu un dermatolog pentru a elabora un plan de tratament specific nevoilor dumneavoastră, mai ales că unele opțiuni pot avea efecte secundare. Medicii vor recomanda adesea să începeți cu tratamente mai ușoare și să treceți la cele intense, în funcție de necesități.
„În general, le spun pacienților cu melasmă că trebuie să ai puțină răbdare, deoarece dacă încerci să scapi de ea dintr-o dată, poți scăpa temporar de ea și apoi poți avea un ricoșeu oribil care o va face să revină mai rău”, spune Dr. Kazin.