Din cuprinsul articolului
ACEST obicei zilnic ar putea reduce cu 50% riscul unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Adulții în vârstă care merg între 4,5 și 6,5 kilometri pe zi cu 6.000 până la 9.000 de pași au cu 40 până la 50% mai puține șanse de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral decât cei care merg 1,5 kilometri (2.000 de pași) pe zi, potrivit cercetărilor publicate în jurnal Circulation.
Descoperirile s-au bazat pe date din opt studii care au implicat 20.152 de persoane cu vârsta de 18 ani și peste, cărora li s-a măsurat mersul pe jos cu un dispozitiv, iar starea lor de sănătate a fost urmărită pentru o medie de peste șase ani, potrivit The Washington Post.
Ai peste 60 de ani? ACEST obicei zilnic ar putea reduce cu 50% riscul unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral
Cu cât sunt mai mulți pași întreprinși de cei cu vârsta de 60 de ani și peste, cu atât este mai mic riscul de boli cardiovasculare (BCV). Studiul nu a găsit nicio legătură între măsurile luate și riscul de BCV la adulții tineri.
Motivul probabil pentru aceasta, au scris cercetătorii, este că BCV „este o boală a îmbătrânirii”, în general, diagnosticabilă până când factorii de risc precum hipertensiunea arterială, obezitatea și diabetul au progresat de ani de zile.
Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între distanța de mers pe jos și tipuri specifice de boli cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă sau aritmia, ci mai degrabă cu bolile de inimă în general.
De asemenea, studiul nu a descoperit niciun beneficiu suplimentar din mersul într-un ritm mai rapid. Cu toate acestea, beneficiile pentru sănătate ale mersului pe jos au făcut obiectul a numeroase studii și dezbateri în curs.
Un studiu anterior al aceluiași grup de cercetare, publicat în Lancet în martie trecut, a descoperit legături similare între măsurile luate de adulții în vârstă și un risc mai scăzut de deces din orice cauză, așa cum a făcut un studiu din septembrie publicat în JAMA Internal Medicine.
Cu toate acestea, acel studiu a descoperit că un ritm mai rapid a crescut reducerea riscului.