Sari la conținut

Ai peste 40 de ani? Aceste analize medicale sunt obligatorii

analize medicale
Sursă foto: colaj Getty Images

Vă cunoașteți problemele de sănătate cu care vă confrunți și analizele medicale pe care ar trebui să le faceți când ajungeți la 40 de ani? Vă explicăm riscurile, opțiunile și avantajele pentru sănătate.

Efectuarea controalelor regulate de sănătate de la vârsta de 30 de ani este o modalitate excelentă de a preveni orice probleme potențiale. Cu toate acestea, profesioniștii din domeniul medical recomandă în special screening-ul medical să devină o caracteristică a vieții tale atunci când ajungi la vârsta de 40 de ani.

Desigur, nu este vorba că această vârstă este un ritual automat de trecere într-o stare de sănătate precară!   Statistic este momentul în care anumite afecțiuni medicale încep să se manifeste și să devină măsurabile.

Efectuarea testelor regulate de sănătate este ca și cum ți-ai întreține mașina. O mare liniște sufletească dacă totul este bine și o oportunitate de a lua măsuri pentru a preveni escaladarea problemelor.

Mai jos vă prezentăm o listă de servicii de screening pentru sănătate recomandate oricărei persoane de peste 40 de ani. Ce reprezintă aceste teste?

1. Analize de sânge recomandate de medicul de familie

Hemoleucograma este indispensabilă la orice vârstă și cu atât mai mult peste 40 de ani. În urmă vizitei la medicul de familie ți se va recomanda un set de analize de sânge complet, în funcție de necesități.

De obicei, se analizează valorile glicemiei, trigligeridele, creatinină, ureea, transaminazele, nivelurile de colesterol și bilirubină. Se poate verifica și nivelul calciului și se recomandă și un sumar de urină.

2.Ecografia

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Durerile abdominale, crampele menstruale și balonarea sunt ușor de ignorat. Însă pot fi semne ale unor boli ascunse, precum endometrioza, chisturi ovariene, sau chiar ale cancerului de ovar.

O ecografie abdominală și pelvina îți poate spune dacă suferi sau nu de ceva. Mai mult, poți afla starea organelor interne (ecografia abdominală și elastografia oferă informații certe despre starea ficatului).

Ecografia transvaginală este esențială pentru verificarea aparatului genital feminin.

3. Endoscopia digestivă superioară

Este în topul investigațiilor care poate confirma sau infirma prezența afecțiunilor grave la nivelul tractului digestiv superior.

4. Colonoscopia

Este o investigație de bază pentru depistarea diferitelor afecțiuni de tract digestiv inferior, precum polipoza colonică, diverticulita, diverticuloza, boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragică precum si pentru depistarea tumorilor colonice.

5. Investigații pentru afecțiunile articulare

Cea mai frecventă modalitate de depistare a afecțiunilor articulare este radiologia digitală. Pentru detalii mai amănunțite se apelează la CT și RMN.

6.Ecografia Doppler

Această procedura este non-invazivă și permite analiza în profunzime a țesuturilor vascularizate. Se recomandă pacienților care au varice, care se confruntă cu dureri musculare sau cărora li se umflă picioarele sau mâinile, potrivit Sandor.

Dacă există și cel puțin doi dintre factorii de risc cardiovascular – colesterol mărit, diabet, hipertensiune arterială sau tabagism – atunci se impune o examinare periodică, pentru a vedea dacă există o micșorare sau o lărgire a vaselor de sânge.

7. Colposcopia e necesara uneori

Aceasta evidențiază posibilele leziuni sau anomalii ale mucoasei uterine și ajută la depistarea cancerului de col.

8. Consult ginecologic

Cancerul de col și de sân sunt frecvente printre femei, din păcate, tot mai tinere. Și asta pentru că evită consulturile ginecologice. Prin urmare, fă-ți o programare pentru un consult ginecologic complet, care să includă mamografie, test Babeș Papanicolau, ecografie transvaginala, analiză de secreții vaginale.

În cazul bărbaților, e ceva mai simplu. Se impune evaluarea prostatei, prin ecografie sau testele PSA, ca screening pentru cancerul de prostată.

9.Consult endocrinologic

Cel mai des solicitate pentru depistarea unor eventuale afecțiuni tiroidiene sunt TSH, T3 și T4.

În completare, ecografia tiroidiană scoate la iveală detalii importante. Tyrotropina sau TSH măsoară cantitatea de hormoni secretată de glanda tiroidă, în vreme ce T3 și T4 oferă detalii asupra funcțiilor glandei, putându-se astfel determina o posibilă hiper sau hipotiroidie. În plus, se recomandă verificarea tiroxinei libere sau Free T4 (FT4).

Împreună cu valorile TSH arată circuitul de reglare a glandei tiroide. Verificarea hormonilor poate duce și la depistarea altor probleme.

10. Verificarea nivelului vitaminelor

Vitamina D este un element important din organism, iar un nivel optim contribuie la protecția împotriva fenomenelor maligne și previne apariția osteoporozei.

Un nivel optim al vitaminei B12 este important pentru funcționarea corectă a neurotransmițătorilor, pentru articulații și mușchi.

Nivelul de B12 este și un indicator important pentru anemie. Iar dacă o persoană are tulburări de memorie, ar trebui să facă un test pentru B 12. Așadar, verificarea nivelului acestora în organism este obligatorie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel