Categories: Expertul zilei

Ai ochi albaștri? Ești SPECIAL: descoperirea care schimbă totul

Ai ochi albaștri? Potrivit unui studiu, cercetătorii cred acum că ochii albaștri au început cu o singură persoană care a transmis o mutație genetică care s-a răspândit în întreaga lume. Cu alte cuvinte, toți cei cu ochi albaștri au un singur strămoș comun.

Oamenii de știință susțin că, până acum aproximativ 10.000 de ani, se crede că toată lumea din lume avea ochi căprui. Acum, se estimează că 8-10% dintre oamenii din lume au ochi albaștri. Cum s-a ajuns asta?

Oamenii aveau inițial ochi căprui. Descoperirea care schimbă totul

În 2008, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au examinat exact mutația genetică care a dus la ochi albaștri în urmă cu toți acești ani. Cercetarea lor a fost publicată în The Journal of Human Genetics.

Potrivit Science Daily, autorul principal al studiului, profesorul Hans Eiberg, a explicat că oamenii aveau inițial ochi căprui, iar o mutație genetică a „dezactivat” capacitatea de a produce ochi căprui – ducând la unii oameni să aibă ochi albaștri.

Comunicatul de presă a precizat că gena afectată, gena OCA2, reglează pigmentul maro al ochilor. Dacă gena OCA2 ar fi fost complet distrusă sau „dezactivată”, atunci oamenii afectați ar fi lipsiți de melanină în părul, ochii sau culoarea pielii (o afecțiune cunoscută sub numele de albinism).

Dar cu mutația specifică, corpul are o capacitate limitată de a produce melanină în iris, rezultând un iris albastru, mai degrabă decât un iris maro. Mutația genetică nu este o trăsătură pozitivă sau negativă.

După cum a explicat Eiberg, mutațiile pot afecta lucruri precum pistruii, modelele de chelie, culoarea părului și multe altele.

„Pur și simplu arată că natura amestecă constant genomul uman, creând un cocktail genetic de cromozomi umani și încercând diferite schimbări în timp ce face acest lucru”, a spus Eiberg. 

Toți oamenii care au ochii albaștri sunt rude

Potrivit Colegiului Medicilor din Philadelphia, cercetătorii au studiat ADN-ul mitocondrial al indivizilor cu ochi albaștri din diferite țări, precum Iordania, Danemarca și Turcia. Cercetătorii au descoperit că peste 97% dintre persoanele cu ochi albaștri din studiu au împărtășit un singur haplotip – o grupare de variante genomice care sunt de obicei moștenite.

Din acest motiv, cercetătorii cred că mutația este transmisă genetic, ceea ce înseamnă că toți cei cu ochi albaștri sunt rude.

„Din aceasta, putem concluziona că toți indivizii cu ochi albaștri sunt legați de același strămoș. Ei au moștenit același comutator în același loc din ADN-ul lor”, a mai spus Hans Eiberg.

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

56 de secunde ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

31 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: