Din cuprinsul articolului
Află totul despre chalazion: ce este și cum să-l tratezi. Ai observat o umflătură roșie pe pleoapă, care se transformă într-un chist?
Foarte asemănătoare cu ulciorul, această umflătură este cunoscută sub numele de chalazion sau chist al pleoapelor care se formează atunci când o glandă uleioasă, cunoscută sub numele de Meibomian, se înfundă.
Experții în sănătate spun că chalazionul se dezvoltă de obicei la adulți între 30-50 de ani. Chalazion pare a fi foarte asemănător cu un ulcior, care este o infecție bacteriană.
Chalazion: ce este și de ce apare
Cu toate acestea, chalazionul nu este cauzat nici de bacterii, nici dureros. Experții spun, în afară de blocarea glandelor sebacee, alte câteva cauze suplimentare ale chalaziei sunt:
- Rozaceea este o afecțiune a pielii care provoacă roșeață și acnee
- Blefarita cronică este o inflamație a pleoapei care provoacă roșeață, umflare și iritare
- Dermatită seboreică, care face ca pielea să devină roșie, uscată, descuamată și mâncărime
- Tuberculoza
- Febră virală și infecții
Cholazion: semne si simptome
Chiar dacă de multe ori chalazionul nu este dureros, poate irita ochiul. Unele dintre simptomele bolii sunt:
- Umflătură nedureroasă în pleoapa superioară
- Iritarea ochilor care îi provoacă lăcrimare
- Vedere neclară
Cum să preveniți chalazionul
Medicii recomandă să păstrați o igienă bună pentru a evita obținerea de chalazion. Câteva puncte importante de reținut sunt:
- Spălați-vă des pe mâini pentru a nu intra în ochi particule de murdărie.
- Aveți grijă de lentilele de contact menținând o igienă adecvată, cum ar fi spălarea mâinilor înainte și după purtarea și îndepărtarea acestora, menținându-le umede și hidratate.
- Spălarea feței în mod regulat pentru a îndepărta particulele de murdărie sau machiajul. Urmați o rutină adecvată de îngrijire a pielii și aruncați-le pe cele vechi de peste trei luni.
Cum să tratezi chalazionul
Potrivit medicilor, un chalazion poate fi tratat acasă și dispare de la sine. De asemenea, nu este nevoie de tratament la domiciliu, încercați doar:
- Comprese calde: Folosiți o cârpă umedă și curată cu apă caldă, țineți-o pe ochiul afectat timp de 15 minute și încercați să faceți același lucru de cel puțin trei ori pe zi.
- Masaj blând: Masați ușor pleoapa de câteva ori pe zi, folosind o presiune ușoară pentru a ajuta la deschiderea glandei.
- Păstrați o igienă bună: Nu dormiți purtând machiaj pentru ochi și păstrați întotdeauna zona curată.