Din cuprinsul articolului
VITAMINE pentru a susțin echilibrul sistemului nervos. Corpul uman are nevoie de nenumărate vitamine pentru a susțin echilibrul sistemului nervos, pentru a regla metabolismul și hematopoieza, iar vitamina C este indispensabilă sintezei colagenului, bunei funcționări a glandelor endocrine și a imunității. Cum poți crește nivelul natural, fără a mai lua medicamente? Explică dr. Iulia Vlad, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie şi acupunctură.
„Compoziția polenului variază în funcție de plantele de la care provine, fiind bogat în proteine, cu o medie de 25% (comparabil cu conținutul de proteine din carne), conține toți aminoacizii esențiali (cei care nu pot fi sintetizați de organism); zaharuri în medie 15% (în cea mai mare parte glucoză și levuloză), lipide în cantități mici, intre 2-15%”, explică dr. Iulia Vlad, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie şi acupunctură.
„Polenul conține vitamine liposolubile: vitamina A (în concentrație de 20 de ori mai mare decât în rădăcina de morcov), care protejează corneea, vitamina D (polenul favorizează mecanismele de formare a vitaminei D prin expunerea la lumina soarelui), vitamina E (care ajută la tratarea disfuncțiilor aparatului reproducător feminin și masculin, având și efecte antioxidante) și vitamina F (care este un amestec de 3 acizi grași nesaturați)”, mai explică medicul, potrivit DC News.
„Vitaminele hidrosolubile conținute în polen (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12) susțin echilibrul sistemului nervos, reglează metabolismul și hematopoieza, vitamina C este indispensabilă sintezei colagenului, bunei funcționări a glandelor endocrine și a imunității.
Vitamina P (rutina) protejează țesuturile vasculare și ajută în situațiile de fragilitate capilară, ajută la refacerea neuronilor dupa accident vascular cerebral, susține capacitatea de memorare și stimulează activitatea celulelor care sintetizează țesutul osos. Vitamina K se găsește în cantități mici în polen, dar este conținută în cantități mari în păstură; această vitamină se formează în mod normal în intestin dacă microbiomul intestinal este echilibrat și ajută la coagularea sângelui”, mai spune specialistul.
„De asemenea, polenul conține flavonoide cu acțiune antioxidantă și estrogenică slabă, precum și fitosteroli, care diminuează absorbția colesterolului, inhibă proliferarea celulară și activitatea virală.
Polenul conține în medie 3% minerale și oligoelemente, în special potasiu, magneziu, calciu, siliciu, fosfor, mangan, sulf, cupru, fier, cobalt, zinc, iod, crom, seleniu, nichel, având o acțiune remineralizantă, fiind de mare ajutor în caz de osteoporoză, după cum se arată în revista Nature. În cazul polenului de măceș, raportul dintre potasiu și sodiu este de 14 la 2, care este util în reglarea tensiunii arteriale. Datorită conținutului ridicat de potasiu în raport cu sodiul, precum și a altor proprietăți, polenul se încadrează la alimentele alcalinizante.
În polen se regăsesc peste 100 de enzime si coenzime implicate în reacții chimice indispensabile mecanismelor ce se produc la nivel celular. Hormonii conținuți în polen sunt utili pentru ambele sexe: estrogen, testosteron, progesteron, androstendion, DHEA și cortizol, ajutând și în caz de tulburări de fertilitate”, atrage atenția medicul de familie.
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…