Ai nevoie de VITAMINE pentru a susțin echilibrul sistemului nervos. Cum poți crește nivelul natural

VITAMINE pentru a susțin echilibrul sistemului nervos. Corpul uman are nevoie de nenumărate vitamine pentru a susțin echilibrul sistemului nervos, pentru a regla metabolismul și hematopoieza, iar vitamina C este indispensabilă sintezei colagenului, bunei funcționări a glandelor endocrine și a imunității. Cum poți crește nivelul natural, fără a mai lua medicamente? Explică dr. Iulia Vlad, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie şi acupunctură.

„Compoziția polenului variază în funcție de plantele de la care provine, fiind bogat în proteine, cu o medie de 25% (comparabil cu conținutul de proteine din carne), conține toți aminoacizii esențiali (cei care nu pot fi sintetizați de organism); zaharuri în medie 15% (în cea mai mare parte glucoză și levuloză), lipide în cantități mici, intre 2-15%”, explică dr. Iulia Vlad, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie şi acupunctură.

De ce trebuie să mâncați polen?

„Polenul conține vitamine liposolubile: vitamina A (în concentrație de 20 de ori mai mare decât în rădăcina de morcov), care protejează corneea, vitamina D (polenul favorizează mecanismele de formare a vitaminei D prin expunerea la lumina soarelui), vitamina E (care ajută la tratarea disfuncțiilor aparatului reproducător feminin și masculin, având și efecte antioxidante) și vitamina F (care este un amestec de 3 acizi grași nesaturați)”, mai explică medicul, potrivit DC News.

polen pentru potență

Vitaminele hidrosolubile conținute în polen

Vitaminele hidrosolubile conținute în polen (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12) susțin echilibrul sistemului nervos, reglează metabolismul și hematopoieza, vitamina C este indispensabilă sintezei colagenului, bunei funcționări a glandelor endocrine și a imunității.

Vitamina P (rutina) protejează țesuturile vasculare și ajută în situațiile de fragilitate capilară, ajută la refacerea neuronilor dupa accident vascular cerebral, susține capacitatea de memorare și stimulează activitatea celulelor care sintetizează țesutul osos. Vitamina K se găsește în cantități mici în polen, dar este conținută în cantități mari în păstură; această vitamină se formează în mod normal în intestin dacă microbiomul intestinal este echilibrat și ajută la coagularea sângelui”, mai spune specialistul.

Polenul conține flavonoide


„De asemenea, polenul conține flavonoide cu acțiune antioxidantă și estrogenică slabă, precum și fitosteroli, care diminuează absorbția colesterolului, inhibă proliferarea celulară și activitatea virală.

Polenul conține în medie 3% minerale și oligoelemente, în special potasiu, magneziu, calciu, siliciu, fosfor, mangan, sulf, cupru, fier, cobalt, zinc, iod, crom, seleniu, nichel, având o acțiune remineralizantă, fiind de mare ajutor în caz de osteoporoză, după cum se arată în revista Nature. În cazul polenului de măceș, raportul dintre potasiu și sodiu este de 14 la 2, care este util în reglarea tensiunii arteriale. Datorită conținutului ridicat de potasiu în raport cu sodiul, precum și a altor proprietăți, polenul se încadrează la alimentele alcalinizante.

În polen se regăsesc peste 100 de enzime si coenzime implicate în reacții chimice indispensabile mecanismelor ce se produc la nivel celular. Hormonii conținuți în polen sunt utili pentru ambele sexe: estrogen, testosteron, progesteron, androstendion, DHEA și cortizol, ajutând și în caz de tulburări de fertilitate”, atrage atenția medicul de familie.

Menţine sănătatea intestinelor

  • Polenul crud are un efect de reglare a microbiomului tubului digestiv, începând de la nivelul cavității bucale până la intestinul gros. Mestecarea timp îndelungat a polenului crud ajută la dispariția mirosului neplăcut al gurii și la reducerea incidenței apariției cariilor. Prin menținerea unei microbiote intestinale normale, este favorizată secreția de către aceste microorganisme benefice aflate la nivelul intestinului a mai multor vitamine din grupa B, inclusiv B12, și a vitaminei K.
  • Antidepresiv natural
    Administrarea polenului crud este utilă atât pentru menținerea unei stări optime de sănătate, cât și pentru ameliorarea anumitor afecțiuni. Polenul crește vitalitatea generală; este util în caz de anorexie; are o acțiune tonic afrodisiacă mai ales în cazul bărbaților; reglează tranzitul intestinal, având ușor efect laxativ; are acțiune antidepresivă, prin conținutul bogat în aminoacizi care favorizeză secreția de endorfine; are efect de reducere a stării de oboseală, prin detoxifieerea celulaă datorită prezenței enzimelor. Are un efect tonic, protector hepatic și antitoxic, reduce efectele adverse care apar în cazul chimioterapiei sau a altor medicamente cu efect secundar hepatotoxic.

Recent Posts

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

20 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

50 de minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

o oră ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

3 ore ago

Citeste si: