Din cuprinsul articolului
Odată cu reformele aduse de noua Lege a pensiilor, de la 1 septembrie pensiile din România vor fi majorate. Cu toate că nu au fost făcute încă calcule oficiale privind pensiile individuale, cetățenii români știu, în linii mari, cum îi vor afecta noile modificări și la ce măriri se pot aștepta în continuare.
În cel mai bun caz, documentele care cuprind calculul noilor pensii va fi distribuit primilor pensionari până la sfârșitul acestei luni. Conform estimărilor, aproximativ 3 milioane de pensionari ar urma să primească o creștere a pensiei. Totodată, celelalte 2 milioane de pensionari vor primi în continuare aceeași pensie ca și până acum.
Cei care au muncit o perioadă îndelungată, mai ales după vârsta de 40 de ani, se vor afla, cu siguranță, printre cei care vor avea o creștere semnificativă a pensiei lor. Sunt însă și pensionari care, la recalcularea pensiei, vor beneficia de o creștere a pensiei, deși au lucrat mai puțin de 40 de ani, în anumite cazuri cu până la 1.000 de lei mai mult.
Cât va primi un pensionar care a muncit mai mult de 30 de ani?
Ca să ilustrăm mai bine efectul noilor modificări, luăm exemplul unui pensionar care a lucrat 38 de ani. Cifra nu este nici prea mică – în condițiile în care numărul minim de ani de contribuție pentru a beneficia de pensia minimă este de 15 ani – și nici prea mare în comparație cu românii care au lucrat 50 de ani.
Pentru a beneficia de puncte bonus, denumite și puncte de stabilitate, trebuie să fi lucrat cel puțin 25 de ani. Cei care au lucrat mult timp și au acumulat astfel un număr mare de puncte de stabilitate vor primi pensii mai mari la recalcularea pensiei.
Totuși, numărul mediu lunar de puncte de pensie este semnificativ.
Cu un punctaj anual de 2,7 și un punct de pensie de 2.054 de lei, pensionarul beneficiază de o pensie de 5.500 de lei.
La pensionarul care a lucrat 38 de ani punctajul mediu de stabilitate este de 9,25 puncte, după formula de calcul: 5 X 0,5 + 5 X 0,75 + 3 X 1. De altfel, el a acumulat în total un număr semnificativ de 71 de puncte de contribuție.
A acumulat, de asemenea, un total semnificativ de 71 de puncte de contribuție. Acest lucru aduce scorul total la 80,25 puncte.
Recalculată, pensia totală se ridică la 6.502,25 lei brut.
Taxa aplicată, care este de 10% din suma care depășește 2.000 de lei, se ridică la 450,225 lei.
Pensionarul va primi, așadar, o pensie netă de 6.052,025 lei, scrie News18.