Din cuprinsul articolului
Ai mâncat prea mult? Cori Grămescu, 5 sfaturi ca să revii urgent la obiceiurile sănătoase.
Cum reacționezi în momentul în care ai mâncat prea multe mâncăruri care îți plac? Trebuie să știi că înfometarea sau apelarea la diferite laxativ sau părerea de rău care e vecină cu o mică depresie nu sunt sănătoase pentru sănătatea ta fizică sau emoțională.
Nutriționistul Cori Grămescu vorbește, într-o postare pe contul său de Facebook, despre pagubele produse de excesele alimentare și explică cum anume poți reveni rapid pe calea cea bună după un astfel de derapaj, ce poartă numele de supraalimentație.
Ai mâncat prea mult? Cum să revii urgent la obiceiurile sănătoase
Înainte să începi să te simți nasol sau să iei laxative sau să îți juri că nu mai mănânci niciodată, nimic, doar pentru că ai mâncat mai multe prăjituri decât știi tu că e ok să mănânci, citește mai jos:
1. Niciodată, dar niciodată nu te cântărești imediat după ce ai mâncat anapoda
„Pentru că apare retenția de apă, balonarea și inflamația la schimbarea de regim și cântarul arată mai mult decât e în realitate și oricum te va demoraliza. Strategia este să revii la a mânca echilibrat și să o faci fără remușcări și fără păreri de rău suplimentare”, a explicat nutriționistul.
2. Renunță la mentalitatea „totul sau nimic”
„Dacă te raportezi la o săptămână, 3 zile de mâncat nasol par nasoale. Dar dacă evaluezi comportamentul tău în contextul unei luni s-ar putea să nu iasă așa rău. 10- 15-20% din caloriile dintr-o lună pot proveni din junk food / dulce/ mâncăruri nepotrivite în dieta fară niciun fel de problemă pe termen lung.
Presupunând că dietele de slăbire ar trebui să aibă în jur de 1600 de kcal și faceți 3-5 ore de sport pe săptămână cu o oră de activitate fizica non-fitness pe zi, poți mânca până la 7200 de kcal pe lună din alimente care chiar îți plac și tot o să slăbești ceva-ceva”, a subliniat cunoscutul nutriționist.
Cori Grămescu: „Învățăm doar din greșeli”
3. Dieta este un un proces
„Dieta, mâncarea sănătoasă, liniștea sufletească, cariera implinitoare, construirea unor obiceiuri sănătoase sunt toate procese îndelungate, bazate pe eșecuri repetate. Adulții învață doar din greșeli, pe care le repetăm de câte ori avem nevoie pentru a ne construi un mecanism propriu de răspuns care se potrivește cu obiectivele noastre pe termen lung și încearcă să nu le supere prea rău pe alea pe termen scurt”, este de părere Grămescu.
4. Enjoy și relax
„Iar next time sper să alegi porcărioare absolut delicioase, care chiar îți plac, măcar să merite naibii experiența, că oricum se va întâmpla din nou și nu e nicio tragedie”, a ținut să sublinieze Cori Grămescu.
5. După ce revii la mâncat ok, bea muuultă apă
„Mâncă mai multe proteine slabe (știu că e contraintuitiv, dar vă ajută să scăpați de retenția de apă), fă un masaj și mergi la ore de cardio moderate. Nu o să „arzi” ceea ce ai mâncat în plus, dar sportul moderat te ajută să te simți bine, reglează digestia”, a mai scris pe contul său de Facebook Cori Grămescu.