Din cuprinsul articolului
Sindromul de tunel carpian (CTS) este numele unui grup de probleme care includ umflarea, durerea, furnicăturile și pierderea forței la încheietura mâinii și a brațului. Femeile au șanse de trei ori mai mari de a avea CTS decât bărbații.
Ce este CTS?
CTS este numele unui grup de probleme care includ umflarea, durerea, furnicăturile și pierderea forței la încheietura mâinii și a brațului.
Încheietura mâinii este făcută din oase mici care formează un șanț îngust sau tunel carpian. Tendoanele și un nerv numit nervul median trebuie să treacă prin acest tunel de la antebraț în mână.
Nervul median controlează sentimentele și senzațiile din partea palmă a degetului mare și a degetelor.
Uneori, umflarea și iritația tendoanelor pot pune presiune asupra nervului încheieturii mâinii, provocând simptomele CTS. Mâna dominantă a unei persoane este cea care este de obicei afectată. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre bolnavii de CTS au simptome la ambele mâini.
Care sunt simptomele CTS?
De obicei, CTS începe lent cu senzații de arsură, furnicături și amorțeală la încheietura mâinii.
Zonele cele mai afectate sunt degetul mare, arătător și mijlociu. La început, simptomele pot apărea mai des noaptea. Mulți bolnavi de CTS nu fac legătura între o activitate în timpul zilei care ar putea cauza CTS și simptomele întârziate. De asemenea, mulți oameni dorm cu încheietura mâinii îndoite, ceea ce poate provoca mai multe dureri și simptome noaptea.
Pe măsură ce CTS se agravează, furnicăturile pot fi simțite și în timpul zilei, împreună cu durerea care se mișcă de la încheietura mâinii la braț sau până la degete. Durerea este de obicei resimțită mai mult pe partea palmei mâinii.
Un alt simptom al CTS este slăbiciunea mâinilor care se agravează în timp. Unor oameni cu CTS le este greu să apuce un obiect, să închidă un pumn sau să se țină de ceva mic. Degetele pot chiar simți că sunt umflate, chiar dacă nu sunt. În timp, acest sentiment se va întâmpla de obicei mai des.
Dacă nu sunt tratate, cei cu CTS pot avea o pierdere a sensibilității la unele degete și slăbiciune permanentă a degetului mare. Mușchii degetului mare se pot pierde în timp. În cele din urmă, bolnavii de CTS pot avea probleme în a face diferența dintre temperaturile calde și cele reci prin atingere.
Ce cauzează CTS și cine este mai probabil să o dezvolte?
Femeile au șanse de trei ori mai mari de a avea CTS decât bărbații.
Deși există cercetări limitate, oamenii de știință au mai multe ipoteze pentru care femeile sunt mai afectate. Este posibil ca oasele încheieturii mâinii să fie în mod natural mai mici la majoritatea femeilor, creând un spațiu mai strâns prin care trebuie să treacă nervii și tendoanele.
Alți cercetători se uită la legăturile genetice care fac mai probabil ca femeile să aibă leziuni musculo-scheletice, cum ar fi CTS.
Femeile se confruntă, de asemenea, cu schimbări hormonale puternice în timpul sarcinii și menopauzei, care le fac mai susceptibile de a suferi de CTS. În general, femeile prezintă un risc mai mare de CTS între 45 și 54 de ani. Apoi, riscul crește atât pentru bărbați, cât și pentru femei, pe măsură ce îmbătrânesc.
Există și alți factori care pot provoca CTS, inclusiv anumite probleme de sănătate și, în unele cazuri, cauza este necunoscută.
Aceștia sunt câțiva dintre factorii de risc care vă pot crește șansele de a dezvolta CTS:
- Predispozitie genetica. Tunelul carpian este mai mic la unii oameni decât alții.
- Mișcări repetitive. Oamenii care fac aceleași mișcări cu încheieturile mâinilor și brațelor de mai multe ori pot avea mai multe șanse de a dezvolta CTS. Persoanele cu anumite tipuri de locuri de muncă sunt mai susceptibile de a avea CTS, inclusiv lucrătorii din producția și linia de asamblare, verificatorii de magazine alimentare, violoniștii și dulgherii. Unele hobby-uri și sporturi care folosesc mișcări repetitive ale mâinii pot provoca, de asemenea, CTS, cum ar fi golf, tricotat și grădinărit. Dacă tastarea pe termen lung sau utilizarea computerului cauzează sau nu CTS este încă în dezbatere. Cercetările limitate indică o verigă slabă, dar sunt necesare mai multe cercetări.
- Leziuni sau traumatisme. O entorsă sau o fractură a încheieturii mâinii poate provoca umflare și presiune asupra nervului, crescând riscul de CTS. Mișcările forțate și stresante ale mâinii și încheieturii mâinii pot provoca, de asemenea, traumatisme, cum ar fi vibrații puternice cauzate de mașini grele sau unelte electrice.
- Sarcina. Modificările hormonale în timpul sarcinii și acumularea de lichide pot pune femeile însărcinate la un risc mai mare de a face CTS, în special în ultimele luni de sarcină. Majoritatea medicilor tratează CTS la femeile însărcinate cu atele pentru încheietura mâinii sau cu odihnă, mai degrabă decât o intervenție chirurgicală, deoarece CTS aproape întotdeauna dispare după naștere.
- Menopauza. Modificările hormonale în timpul menopauzei pot expune femeilor un risc mai mare de a face CTS. De asemenea, la unele femei aflate în postmenopauză, structurile încheieturii mâinii devin mărite și pot apăsa pe nervul încheieturii mâinii.
- Cancer mamar. Unele femei care au o mastectomie suferă de limfedem, acumularea de lichide care depășește capacitatea sistemului limfatic de a-l drena. La pacienții cu mastectomie, acest lucru provoacă durere și umflare a brațului. Deși rare, unele dintre aceste femei vor avea CTS din cauza presiunii asupra nervului de la această umflare.
- Conditii medicale. Persoanele care au diabet, hipotiroidism, lupus, obezitate și artrită reumatoidă au mai multe șanse de a face CTS. La unii dintre acești pacienți, structurile normale ale încheieturii mâinii pot deveni mărite și pot duce la CTS.