Începutul sezonului de gripe și răceli coincide și cu perioada în care riscul de a se face exces de antibiotice este mult mai mare.
Ultima statistică făcută publică săptămâna trecută, cu ocazia European Antibiotic Awareness Day, arată că românii sunt campioni la consumul de antibiotice. Cei mai mulţi îşi administrează aceste pastile în caz de răceli, deşi medicii atrag atenţia că antibioticele nu au niciun efect asupra infecţiilor virale.
Mai exact, România, alături de Cipru se află pe locul doi la consumul de antibiotice, după Malta. 47% din populaţie şi-a administrat în ultimul an pastile sau siropuri pe bază de antibiotice, mai mult decât media europeană de 35%. Femeile sunt „consumatoare” mai mari decât bărbaţii – 54% dintre acestea iau antibiotice, faţă de 40%, procentul bărbaţilor.
Îngrijorător este că 18% dintre români încă iau medicamentele fără prescripţie medicală, mult peste media europeană de 3%.
Nu le dați copiilor antibiotice dacă au stafilococi în nas!
De asemenea, copiii care merg în colectivitate răcesc mult mai des în această perioadă, și pot ajunge să facă analize și li se dea tratamente total inadecvate. „De multe ori, părinților li se cere să aducă rezultatele unor analize precum exudat nazal și faringian. Acestea sunt inutile pentru eliberarea avizului epidemilogic și, mai grav, deschid poarta pentru abuz de antibiotice. Trebuie să tratăm copii cu manifestări de boală și nu rezultatele unor analize”, atenționează conf. dr. Gabriel Popescu, medic specialist boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
Expertul, care este și președintele subcomisiei din Ministerul Sănătății pentru limitarea rezistenței microbiene, vă răspunde la orice nelămurile legată de subiectul administrării antibioticelor și posibilele reacții adverse.
* Trimiteți întrebările dvs pe doctorulzilei.ro, în zona de comentarii de la finalul articolului, iar medicul vă răspunde la ele.