Ai intoleranță la gluten? Iată cu ce poți înlocui pâinea pentru a elimina disconfortul

Glutenul este o proteină care se găsește, de obicei, în grâu, orz și secară. Dacă o persoană are intoleranță, ea va acuza probleme digestive după ingerarea produselor care conțin gluten.

Intoleranța la gluten, sau sensibilitatea non-celiacă, se manifestă prin balonare, durere abdominală, diaree. Evitarea alimentelor pe bază de gluten este principala soluție pentru a elimina disconfortul.

Sensibilitatea non-celiaca la gluten se caracterizeazp prin simptome care apar de obicei dupa ingestia de gluten și care dispar odată cu eliminarea glutenului din dietă.

Simptomele sensibilității non-celiace la gluten sunt asemănătoare cu cele ale bolii celiace:

  • Flatulență (gaze intestinale)
  • Balonare
  • Crampe abdominale
  • Diaree
  • Oboseală
  • Probleme de echilibru

Cu ce poți înlocui pâinea dacă ai această intoleranță?

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie ce poți face daci ai intoleranță la gluten și cu ce poate fi înlocuită pâinea.

„Pentru că tot e la modă alimentaţia fără gluten vă sugerez mămăligă în loc de pâine. Ca şi făina, mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conţine amidon care se absoarbe treptat în sânge şi ne ţine de foame 3-4 ore. Spre deosebire de pâinea proaspătă care e făcută cu drojdie şi fermentează, mămăliga nu balonează. În plus nu conţine gluten, acea proteină din cereale care e tolerată mai greu de unele persoane.

În boabele de porumb există mulţi carotenoizi (de unde şi culoarea galbenă) pigmenţi din care se sintetizează vitamina A. Prin urmare mămăliga face bine la piele şi la vedere iar conţinutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal.

Ca şi calorii o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, adică 70-80cal. Deşi 100g mămăligă au 70cal iar 100g pâine au 230cal nu faceţi greşeală să credeţi că mămăliga nu îngraşă. O felie de mămăligă e grea (are 100g) în timp ce felia de pâine e uşoară (25g) ceea ce face ca în final să fie echivalente. Dacă vorbim de mămăliga caldă socotiţi că 3 linguri corespund unei felii.

Concluzia e că mămăligă reprezintă o alternativă sănătoasă la pâine şi ne scapă de balonări. Dar de îngrăşat, îngraşă la fel”, scrie nutriționistul.

Recent Posts

Vești pentru toți românii care consumă peste acest număr de kilowați la curent

Vești pentru toți românii care consumă peste acest număr de kilowați la curent. Ministrul Sebastian…

4 minute ago

BBC, despre un candidat la alegerile prezidențiale: A fost sustinut de o campanie agresiva pe social

BBC, despre candidatul prezidențial Calin Georgescu! Candidatul independent la prezidențiale a zguduit scena politică din…

34 de minute ago

Cine este și cu se ocupă fiul lui Călin Georgescu: „Asta mi-a zis tata, scurt și cuprinzător!”

Călin Georgescu a ieșit învingător din primul tur al alegerilor prezidențiale din România, având un…

o oră ago

Fructe și legume pe care să le consumi cu atenție! Dr. Radu Țincu: „Apar forme foarte rare de cancer”

Consumul de alimente în care se găsesc reziduuri de pesticide poate produce efecte nocive asupra…

o oră ago

3 zodii care se vor scălda în BANI până la sfârșitul lunii noiembrie

Noiembrie se anunță a fi o lună cu adevărat de bun augur pentru 3 dintre…

2 ore ago

Medic specialist: La ce niveluri de colesterol trebuie să fii atent?

Medic specialist, despre colesterol. Conform terminologiei medicale, colesterolul este un sterol și lipide conținute în…

2 ore ago

Citeste si: