Sari la conținut

Ai început să uiți lucruri? Ți-e greu să îți exprimi gândurile? Nu ignora ACESTE simptome ale demenței

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale bolii Alzheimer

Nu ignora ACESTE simptome ale demenței, o afecțiune de sănătate care provoacă o scădere a funcțiilor de bază ale creierului, de la gândire la schimbări de dispoziție.

Această boală cognitivă afectează diverse funcții și poate împiedica memoria, limbajul, vorbirea, procesul de gândire și coordonarea.

Demența este dăunătoare sănătății creierului până la punctul de a ne perturba viața și activitățile zilnice. Impactul, simptomele și severitatea demenței variază la pacienți și sunt determinate de nivelul bolii.

Această afecțiune, din păcate, a devenit parte a vieții moderne și afectează milioane de oameni din întreaga lume. Uneori provoacă sentimente de necontrolat și oamenii ar putea chiar să vadă o schimbare de personalitate.

Riscurile de demență cresc pe măsură ce omul îmbătrânește. Aproximativ o treime dintre persoanele cu vârsta peste 85 de ani au o formă de demență, dar specialiștii nu consideră că este un fenomen normal de îmbătrânire.

Semne și simptome ale demenței

Demența iese la suprafață atunci când celulele nervoase din creier încetează să funcționeze bine, încep să-și piardă coordonarea cu alte celule ale creierului și, de asemenea, încep să moară.

Deși este natural să pierdem neuroni și să ne deteriorăm capacitățile atunci când îmbătrânim, demența provoacă leziuni mai mari acestor celule nervoase.

Cineva cu demență poate suferi două sau mai multe dintre aceste pierderi ale funcției cognitive:

  • Memorie
  • Coordonare
  • Raţionament
  • Dispozitie
  • Limbaj
  • Comportament

Simptomele demenței și severitatea lor pot varia în funcție de tip. Potrivit National Institute on Aging (NIH), persoanele cu demență pot experimenta:

  1. Probleme în vorbire, înțelegere și exprimare a gândurilor
  2. Pierderea memoriei feței, confuzie și judecată slabă
  3. Dificultăți în citire și scriere
  4. Uita setările familiare și problemele de navigare
  5. Întârzieri în terminarea activitățile zilnice
  6. Dificultăți în rezolvarea problemelor
  7. Nepăsarea vizavi de sentimentele celorlalți
  8. Comportament impulsiv și neobișnuit
  9. Dificultate în echilibru și probleme de mișcare
  10. Halucinații, paranoia și iluzii
  11. Pierderea interesului pentru orice activitate
  12. Incapacitatea de a gestiona banii si de a plati facturile
  13. Lipsa simțului timpului și locului și confuzie

Forme comune de demență

Demența este un grup de boli cognitive al căror impact poate varia de la starea de spirit, schimbarea personalității, memorie, gândire și comunicare. Sunt răspândite multe forme de demență, printre care boala Alzheimer este cea care afectează cel mai mult.

Unele forme cele mai comune de demență sunt:

Demența: cauze

Potrivit experților în sănătate, modificările din anumite părți ale creierului nostru cauzează moartea neuronilor sau a celulelor nervoase sau încetarea funcționării eficiente. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o legătură între modificările părților creierului cu unele forme de demență.

Deși încă nu se știe care este modalitatea eficientă de prevenire a demenței, obiceiurile stilului de viață, potrivit experților, pot fi de mare ajutor în reducerea factorilor de risc.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel