Din cuprinsul articolului
Ai început să iei suplimente? Trebuie reținut că suplimentele pot fi combinate în anumite moduri pentru a obține o absorbție optimă și pentru a vă bucura de efectele lor. Desigur, întrebați mai întâi medicul dacă o anumită combinație de vitamine și minerale este în regulă pentru a vă asigura că nu există riscuri.
Dr. Konstantin Chaikin vorbește mai pe larg despre aportul corect al acestor suplimente. Specialistul subliniază că de obicei se iau dimineața sau după masă. El spune că mulți le beau cu ceai sau cafea. Dar aceste băuturi interferează cu absorbția lor.
„Vitaminele pot fi absorbite mai rău din cauza bolilor tractului gastro-intestinal, a tulburărilor în biocenoza intestinală, a invaziilor cu helminți, la administrarea anumitor medicamente (de exemplu, antibiotice) etc. De aceea, medicul curant ar trebui să aleagă un complex de vitamine și să dea recomandări în ceea ce privește doza și modalitatea de administrare”, spune dr. Chaikin.
Potrivit acestuia, suplimentele de vitamine sunt prescrise de un medic pentru a trata diverse boli și pentru a compensa deficiența unei anumite vitamine sau a mai multor vitamine din organism. De exemplu, vitamina B1 este utilizată pentru nevralgii, nevrite, disfuncții hepatice și patologii ale glandei tiroide; vitamina B12 este prescrisă pentru anemie megaloblastică, boli ale ficatului, pielii și sistemului nervos; vitamina C- pentru sângerări, infecții și intoxicații, ateroscleroză, procese de regenerare întârziate, stres crescut.
„Doar un medic poate determina dacă aveți nevoie de terapie cu vitamine. El va face un istoric, va face o examinare și vă va trimite pentru teste. Cel mai potrivit test pentru a evalua aportul de nutrienți al organismului este un test de sânge. Pe baza rezultatelor testelor, specialistul va selecta un complex de vitamine, va indica forma de administrare și durata acestuia. Dozele medicamentoase se prescriu numai după indicații”, spune specialistul.
„Luarea suplimentelor de vitamine fără a respecta recomandările poate să nu fie utilă, iar în unele cazuri chiar dăunătoare. Corpul uman poate absorbi o anumită cantitate din fiecare vitamină pe zi. Consecințele nedorite ale aportului necontrolat sunt posibile, acest lucru se aplică în principal vitaminelor liposolubile (A, E, D, K), deoarece acestea se pot acumula în organism și, în același timp, pot prezenta efecte secundare.
Acest lucru este posibil atunci când utilizați mai multe complexe de vitamine în același timp. Pentru a evita acest lucru, trebuie să urmați prescripțiile medicului, să citiți cu atenție instrucțiunile și compoziția complexelor”, conchide medicul.
Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…
Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…
APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…
Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…