Din cuprinsul articolului
Infecția cu COVID crește riscul de DIABET. Cercetătorii de la Cedars-Smidt Sinai’s Heart Institute au confirmat că persoanele care au avut Covid au un risc mai mare de a dezvolta diabet nou debut, care este principala cauză a bolilor cardiovasculare.
„Rezultatele noastre verifică că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 după o infecție cu Covid-19 nu a fost doar o observație timpurie, ci, de fapt, un risc real care, din păcate, a persistat în epoca Omicron”, a spus Alan Kwan, MD, primul autor al studiului și un medic cardiovascular la Cedars-Smidt Sinai’s Heart Institute.
Infecția cu COVID crește riscul de DIABET. Studiu
Tendința, spune Kwan, este îngrijorătoare, deoarece majoritatea oamenilor din Statele Unite vor experimenta în cele din urmă o infecție cu Covid-19.
„Acest studiu de cercetare ne ajută să înțelegem și să ne pregătim mai bine pentru epoca post-covid a riscului cardiovascular”, a spus Kwan.
Descoperirile, publicate în jurnalul JAMA Network Open, sugerează, de asemenea, că riscul de diabet de tip 2 pare mai scăzut la persoanele care au fost deja vaccinate anti-covid în momentul în care au fost infectate.
Pentru a determina ratele în creștere ale diabetului, anchetatorii au evaluat dosarele medicale de la 23.709 de pacienți adulți care au avut cel puțin o infecție documentată cu Covid și au fost tratați în cadrul sistemului de sănătate Cedars-Sinai din Los Angeles în perioada 2020-2022.
Pacientul mediu avea 47 de ani, iar 54% dintre subiecți erau femei.
Vaccinarea anti-covid înainte de infecție poate oferi un efect protector împotriva riscului de diabet
În perioada de studiu:
- Riscul combinat de diabet de tip 2 după expunerea la Covid, luând în considerare atât pacienții vaccinați, cât și nevaccinați, a fost de 2,1%, 70% aparând după infecția cu covid-19 față de 30% înainte de expunerea la Covid .
- Riscul de diabet de tip 2 după expunerea la Covid pentru pacienții nevaccinați a fost de 2,7%, 74% aparând după infecția cu covid-19, comparativ cu 26% înainte de expunerea la Covid.
- Riscul de diabet de tip 2 după expunerea laCovid pentru pacienții vaccinați a fost de 1,0%, 51% aparând după infecția cu covid-19, comparativ cu 49% înainte de expunerea la Covid.
„Aceste rezultate sugerează că vaccinarea anti-covid înainte de infecție poate oferi un efect protector împotriva riscului de diabet”, a spus Kwan. „Deși sunt necesare studii suplimentare pentru a valida această ipoteză, rămânem fermi în convingerea noastră că vaccinarea anti-covid rămâne un instrument important în protejarea împotriva Covid-19 și a riscurilor încă incerte pe care le pot experimenta oamenii în perioada post-infecție”.
Susan Cheng, MD, MPH, autor principal al studiului, profesor de cardiologie și director pentru Cardiovascular Population Sciences in the Smidt Heart Institute, spune că aceste descoperiri lărgesc înțelegerea din domeniul medical a efectelor Covid asupra organismului, în timp ce simultan descoperind întrebări la care încă nu s-a răspuns.
„Deși nu știm încă cu certitudine, tendințele și modelele pe care le vedem în date sugerează că infecția cu virusul Sars-Cov-2 ar putea acționa în anumite situații ca un accelerator al bolii, amplificând riscul pentru un diagnostic pe care indivizii l-ar fi primit altfel mai târziu. în viață”, a spus Cheng, Erika J. Glazer Chair in Women’s Cardiovascular Health and Population Science.
„Deci, s-ar putea ca, în loc să fie diagnosticată cu diabet până la vârsta de 65 de ani, o persoană cu risc preexistent de diabet ar putea, după o infecție cu covid-19, să aibă mai multe șanse de a dezvolta diabet până la vârsta de 45 sau 55 de ani.”
Persoanele cu diabet au un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral
Diabetul perturbă metabolismul normal și procesele metabolice, împiedicând pancreasul să producă suficientă insulină, un hormon care ajută la reglarea nivelului sanguin de glucoză și aminoacizi.
Deoarece diabetul poate afecta organele vitale și vasele de sânge, persoanele cu diabet au un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral. Boala afectează aproximativ 26 de milioane de oameni din Statele Unite.
Această cercetare, spune Kwan, este o piesă a puzzle-ului care îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă cum să prevină riscul bolilor metabolice și cardiovasculare în viitor.
„Pe măsură ce învățăm cum să trăim cu covid-19, trebuie, de asemenea, să fim pregătiți să recunoaștem și să tratăm diferitele afecțiuni legate de efectele sale”, a spus Kwan. „Scopul nostru final – cu fiecare studiu de cercetare pe care îl efectuăm – este să găsim modalități de a menține oamenii sănătoși și capabili să se implice în activitățile și viețile lor de zi cu zi”.