Din cuprinsul articolului
Ai grijă cu ce te încalți! Răzvan Ene, ortoped, a dezvăluit la Antena 3 cum poate ajunge încălțămintea să ne îmbolnăvească.
„În urma unor examene clinice şi imagistice ne putem da seama dacă mergem corect, iar unul dintre examene este plantograma. Se pune planta piciorului pe un aparat special, unde se văd zonele de presiune.
În funcţie de tipul de diformitate, avem metode de corecţie conservatoare. Aici vorbim despre o încălţămite adecvată sau branţuri, care pot fi suficiente.”, a spus ortopedul Răzvan Ene, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.
Cel mai frecvent se corectează prin aceste metode externe. Cel mai frecvent fenomen este prăbuşirea boltei plantare. Mai sunt afecţiuni dobândite, în special la vârstnici unde apar acele ciocuri în călcâi.
De durere, pacientul îşi modifică mersul şi caută să calce pe anumite zone ale piciorului. În astfel de situaţii există talonete cu silicon în zona posterioară, care protejează zona şi o descarcă.
Pantofii sport sunt definitiv cea mai comodă încălţăminte. Dar nici nu poţi să-i spui unei femei frumoase să nu poarte stiletto. Tocurile înalte sunt estetice, dar pe termen lung distrug picioarele. Apar nişte diformităţi care se vor manifesta nu doar la nivel funcţional, ci şi dureros. Apar acele monturi. Pe cât posibil, să utilizăm o încălţămite lejeră.
Balerinii nu sunt cel mai recomandat tip de încălţăminte, întrucât au de cele mai multe ori o talpă subţire, care nu urmăreşte curburile anatomice ale tălpii.
Sunt la îndemână, dar nu sunt cea mai corectă încălţăminte. Au tendinţa de a coborâ bolta plantară. Balerinul este o încălţăminte traumatizantă.
Şlapii pot provoca fel şi fel de leziuni cutanate. Nu pot spune că nu este o încălţăminte comodă, dar a se evita.
Patologia piciorului se poate repercuta până la nivelul coloanei vertebrale. O problemă de mers, în timp, se va transpune într-o patologie a genunchiului sau într-o patologie a şoldului.”, a mai spus Răzvan Ene.
Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…
O vizită de trei minute la toaletă cu telefonul mobil se poate transforma cu ușurință…
România traversează o perioadă de tranziție meteorologică, cu temperaturi în creștere până la mijlocul săptămânii,…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an…
Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul celor 12 zodii pentru…
Un nou studiu publicat în revista "British Journal of Clinical Psychology" dezvăluie o parte dintre…