Sari la conținut

Ai gastrită? Iată cum o poți trata și ce alimente să eviți

Ai gastrită? Iată cum o poți trata și ce alimente să eviți. Eliminarea unor factori dăunători ca: alcoolul, fumatul, stresul sunt doar câteva exemple.

 

Gastrita este o afecțiune digestivă cauzată de inflamația stomacului și eroziunea mucoasei stomacului (numită mucoasa gastrică). Unii oameni folosesc termenii indigestie și gastrită în mod interschimbabil, deoarece ambele provoacă simptome similare.

Deși este normal să aveți o indigestie ocazională sau un stomac deranjat din când în când, se pune un diagnostic de gastrită atunci când testele arată că cineva are o inflamație marcată a stomacului sau simptome persistente de gastrită.

Este obișnuit ca pacienții cu gastrită să sufere episoade frecvente de dureri de stomac, stomac umflat, arsuri și alte dureri. Oamenii pot prezenta simptome de gastrită atât pe termen scurt (gastrită acută), cât și mai mulți ani (gastrită cronică).

Motivul care stă la baza dezvoltării gastritei se datorează căptușelii slăbite a tractului digestiv, în special bariera cu mucus, care împiedică în mod normal acizii și sucurile digestive să dăuneze stomacului.

Ce duce la gastrită

Factorii dăunători ai stilului de viață, inclusiv fumatul, o dietă proastă și utilizarea frecventă a analgezicelor fără prescripție medicală, contribuie la inflamarea stomacului și crește riscul de a dezvolta gastrită.

Dacă sunteți de vârstă mijlocie sau mai în vârstă, supraponderal sau obez, experimentați stres cronic și consumați frecvent alimente procesate, aveți cel mai mare risc de a suferi gastrită.

Potrivit studiilor, adulții cu vârsta de peste 60 de ani au tendința de a experimenta o eroziune treptată a mucoasei stomacului, rate mai mari de infecții sau tulburări autoimune și deficiențe de nutrienți care pot agrava simptomele gastritei.

Ce puteți face pentru a vă ajuta să vă gestionați simptomele? Modificarea dietei, inclusiv reducerea consumului de alcool și consumul mai multor produse proaspete, plus renunțarea la fumat și exercițiile fizice vă pot ajuta să vă protejați de gastrită, notează naturavindecatoare.ro.

Semne care arată că avem gastrită

Cele mai frecvente simptome de gastrită sunt:
– senzații de arsură în sau deasupra stomacului/abdomenului, în special în timpul mesei
– dureri de stomac
– senzație de greață sau vărsături
– balonarea stomacului
– pierderea poftei de mâncare, senzație de sațietate rapidă și posibil să experimenteze modificări ale greutății
– sughit si eructat
– modificări ale mișcărilor intestinale și aspectul scaunelor (poate fi mai închis decât de obicei și să capete o culoare asemănătoare gudronului sau sângeros).

Cum o putem trata

În primul rând, trebuie mers la medic să vedem dacă este gastrită sau altceva. Dacă este vorba de gastrită, trebuie eliminate alimentele iritante.

Mulți oameni cu gastrită prezintă simptome agravate atunci când mănâncă o mulțime de alimente ambalate/procesate, alimente prăjite sau alimente calde și picante.

O dietă proastă este și un factor de risc pentru gastrită, deoarece promovează inflamația în tractul digestiv, poate crește riscul de sindrom de intestin permeabil sau sensibilitate la alimente și poate contribui la deficiențe de nutrienți care agravează simptomele gastritei.

Ce trebuie să consumăm

– Consumați foarte puține sau deloc alimente procesate, ambalate, bogate în ingrediente sintetice și substanțe chimice.
– Înlocuiți alimentele procesate cu alimente mai proaspete (în special legume și fructe organice).
– Evitați băuturile dulci și consumați opt pahare sau mai mult de apă pe zi.
– În loc să mâncați doar una sau două mese mari pe zi, împărțiți mesele în cantități mai mici, dar luați-le mai des (cum ar fi la fiecare două – patru ore).

Nu sări peste micul dejun și încercați să vă terminați ultima masă cu mai mult de trei ore înainte de a merge la culcare.

– Urmăriți-vă simptomele pentru a înțelege mai bine modul în care reacționați la alimentele obișnuite – inclusiv alcoolul, cofeina, roșiile, ceaiul, fructele citrice, lactatele, menta și ardeiul negru/roșu.

Eliminarea alcoolului poate ajuta la reducerea simptomelor, deoarece alcoolul poate irita mucoasa stomacului și poate face contactul cu sucurile digestive mai dureros.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel