Din cuprinsul articolului
Ai dureri mari de spate? Sedentarismul, supraponderabilitatea, pozițiile periculoase la birou și activitatea fizică excesivă sunt factori de risc care pot contribui la apariția herniei de disc, una dintre cele mai frecvente afecțiuni neurochirurgicale degenerative ale coloanei vertebrale.
Hernia se dezvoltă atunci când au loc modificări ale structurii normale a discului vertebral, ceea ce duce la dureri continue. Această durere este principalul simptom al bolionului și se poate înrăutăți după exerciții fizice, zbateri, călătorii sau atunci când pacientul petrece mult timp în picioare.
În plus, pacienții cu hernie de disc lombară pot avea dureri pe toată lungimea piciorului, precum și slăbiciune musculară și dureri nervoase, pierderea reflexelor genunchiului sau a gleznei și chiar dificultăți la înot. Dacă nu este tratată, o hernie de disc la nivelul coloanei lombare poate duce la complicații grave, de la dureri cronice greu de gestionat până la leziuni permanente ale coloanei vertebrale.
Deoarece simptomele clinice seamănă cu cele ale altor boli, consultarea unui medic specializat în neurologie este esențială pentru a pune un diagnostic precis și pentru a dezvolta o strategie de tratament eficientă.
Diagnostic
Diagnosticul herniei de disc se pune după o examinare fizică amănunțită și un scurt examen clinic. Se adaugă apoi mai multe studii imagistice, în funcție de nevoile individuale ale pacientului, cum ar fi un RMN, o tomografie computerizată, RMN, electromiografie (EMG) și o mielogramă, care presupune injectarea unei substanțe colorate în canalul spinal pentru a obține imagini mai precise ale structurilor vertebrale cu ajutorul razelor X.
Tratament
Cursul tratamentului variază în funcție de gravitatea afecțiunii și poate include exerciții pentru spate, adoptarea unei poziții adecvate pentru coloana vertebrală, kinetoterapie, pierderea în greutate, utilizarea unui dispozitiv de susținere a coloanei vertebrale, medicamente pentru durere sau intervenție chirurgicală.
Intervenția chirurgicală
Intervenția chirurgicală este recomandată numai după consultarea unui neurochirurg și numai atunci când opțiunile de tratament nechirurgical și neconservator sunt ineficiente. Intervenția chirurgicală presupune îndepărtarea porțiunilor de hernie de disc și a segmentului de disc osificat inițial din spațiul discal.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…