Ai des lapsus? Ce este, de ce apare și ce poate ascunde această banală uitare

Un lapsus, cunoscut și sub numele de greșeală în vorbire sau scăpare lingvistică, reprezintă o eroare accidentală în vorbire sau scriere. Acest fenomen poate apărea în diverse situații și are multiple cauze, fiind o componentă normală a limbajului uman.

Când o astfel inadvertență sau incapacitate a cuiva de a-și aminti un cuvânt se produce în comunicarea orală, termenul corect care denumește acest fapt este lapsus linguae, iar când este vorba de textul scris, lapsus calamai.

O eroare generată de memorie, care poate face pe cineva să exprime altceva decât a intenționat este numită lapsus memoriae, iar când aceasta se manifestă la nivel gestual, când cineva face un alt gest decât intenționase, termenul latinesc este lapsus manus, potrivit destepti.ro.

Ce este un lapsus si de ce apare. Ce boli poate indica

  • Stres și oboseală: Lapsusurile sunt adesea asociate cu stările de oboseală sau stres, deoarece creierul poate avea dificultăți în procesarea informațiilor corecte.
  • Hipotiroidism: Când tiroida secretă o cantitate redusă de hormoni, întreg sistemul psihomotor funcţionează cu încetinitorul, inclusiv memoria.
  • Boala celiacă: Boala celiacă este o tulburare cronică manifestată prin imposibilitatea de a digera glutenul. Pintre manifestări, se află şi uitarea, însă până acum cercetătorii nu au reuşit să explice de ce persoanele cu celiachie au tulburări de memorie.
  • Distragere: Atunci când suntem distrași sau avem prea multe gânduri în minte, crește probabilitatea apariției lapsusurilor, deoarece atenția noastră este împărțită.
  • Presiune socială: În situații sociale tensionate sau în care există o așteptare de a vorbi corect, se poate întâmpla să facem greșeli involuntare.
  • Similaritatea cuvintelor: Când cuvintele au structuri sau sunete similare, creierul poate „schimba” un cuvânt cu altul în mod accidental.

Gestionarea lapsusurilor

  • Nu vă panicați: Lapsusurile sunt naturale și întâmplătoare. Nu încercați să vă scuzați excesiv sau să vă simțiți jenați.
  • Relaxați-vă: Încercați să mențineți un nivel de calm și să vă relaxați pentru a reduce stresul, ceea ce poate ajuta la prevenirea lapsusurilor.
  • Exerciții de atenție: Antrenarea atenției și concentrării poate contribui la reducerea frecvenței lapsusurilor.

Un lapsus, doua la intervale mari de timp, săptămâni sau luni nu trebuie sa vă neliniștească. Dar daca întâmpinați zilnic momente de lapsus, atunci e bine să mergeti la un consult specializat pentru ca această banală uitare poate ascunde mai multe lucruri.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: