Din cuprinsul articolului
Ai contractat variola maimuței? ECDC, recomandare controversată pentru proprietarii ACESTOR animale de companie: Izolați sau EUTANASIAȚI.
Pentru a stopa transmiterea variolei maimuțelor pe continent, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) îndeamnă persoanele care suferă și proprietarii de rozătoare, precum hamsterii sau cobai, să le separe temporar sau chiar să le eutanasieze.
Până în prezent, ECDC raportează 85 de cazuri de variola maimuță în opt state ale Uniunii Europene, inclusiv 7 numai în Belgia. Începând de miercuri, au fost 219 persoane afectate în întreaga lume, în afara țărilor în care boala este endemică. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor face apel la țările europene să reacționeze.
Printre sugestiile ECDC se numără carantina rozătoarelor domestice, cum ar fi șoarecii, cobaii, hamsterii sau chiar gerbilii, care sunt mai fragile și susceptibile la variola maimuțelor.
Centrul European pentru Controlul Bolilor îi îndeamnă pe proprietarii unor astfel de animale să le izoleze în laboratoarele guvernamentale.
„În mod ideal, rozătoarele de companie ar trebui izolate în unități supravegheate, respectând condițiile de izolare respiratorie (de exemplu, laborator) și bunăstarea animalelor (de exemplu, unități guvernamentale, canisa sau organizațiile de bunăstare a animalelor) și testate (prin PCR) pentru expunere înainte de sfârșitul carantinei”, se arată în comunicatul ECDC, potrivit 7sur7.be.
ECDC merge mai departe, sugerând, ca ultimă soluție, eutanasia rozătoarelor atunci când izolarea controlată și testarea regulată nu sunt posibile.
ECDC a menționat Cu toate acestea, probabilitatea acestei răspândiri este „foarte scăzută”. Dar autoritățile naționale de sănătate ar trebui să colaboreze cu experți veterinari pentru a se asigura că există o capacitate suficientă de testare pentru a tampona și a pune în carantină animalele de companie care au fost expuși la variola maimuțelor.
Agenția a spus că animalele de companie expuse rozătoare ar trebui izolate în unități monitorizate și testate din nou înainte de încheierea carantinei.
Aceste animale de companie ar trebui să fie ucise doar „ca ultimă soluție” dacă nu există capacitate de testare sau de izolare, se arată în raport.
Mamiferele de companie, cum ar fi pisicile și câinii, pot fi izolate acasă dacă există un spațiu în aer liber adecvat și un veterinar le poate verifica, a spus ECDC.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…