Din cuprinsul articolului
De la 1 iulie 2024, persoanele fizice care realizează venituri din surse neimpozabile vor fi supuse unor noi reguli de impozitare.
Potrivit prevederilor Legii 296/2023 cu privire la unele măsuri fiscal-bugetare în vederea asigurării sustenabilității financiare pe termen lung a României, taxa aplicabilă unor astfel de venituri va fi majorată la 70%.
D.G.R.F.P. Cluj-Napoca a comunicat contribuabililor că aceste noi reglementări fiscale se aplică veniturilor provenite din surse neidentificate. Inițiativa se încadrează în contextul luptei pentru combaterea evaziunii fiscale și al promovării justiției fiscale.
Cota de impozit crește de la 16
Până acum, cota de impozitare în cazul veniturilor persoanelor fizice a căror proveniență nu era indentificată era de 16%. Majorarea la 70% este una considerabilă și este concepută astfel încât să descurajeze nedeclararea veniturilor.
Pentru veniturile identificate de către autoritățile fiscale în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală, însă a căror sursă nu a fost identificată, se aplică această cotă majorată la baza de impozitare ajustată.
Până la data de 1 iulie 2024, contribuabilii au la dispoziție posibilitatea de a-și declara veniturile și de a plăti impozitele aferente, evitându-se astfel aplicarea noii cote majorate de impozitare, scrie News18.
Expertul contabil Cosmin Dumitrașcu a lămurit, la Antena 3 CNN, care sunt acești români și în ce condiții vor fi nevoiți să plătească acest impozit uriaș.
”Este o modificare fiscală care intervine începând cu 1 iulie 2024. Ce se întâmplă în situația în care, de exemplu, avem venituri nejustificate pe persoană fizică? Sunt acele venituri, de exemplu, platforme online sau pe care le-am intermediat de-a lungul timpului prin bancă. Situație în care sunt cerute justificări de către cei de la Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Autoritățile cer justificări
Acesta subliniază că în măsura în care nu poți justifica banii pe care îi ai sau care îți intră în conturi prin anumite declarații de pe platforma de criptomonede, de exemplu, din salariu, dacă ai justificări, nu e nicio problemă.
„Cu dividendele retrase din firmă, dacă ai justificare, la fel, nu este nicio problemă. Cu dobânzile pe care le încasezi de la anumite instituții bancare, aceeași situație. Cu acele titluri de stat, nu este nicio problemă.
Dar în situația în care tu ești verificat, că poți să fii verificat și să justifici, dar dacă ești verificat și tu nu ai niciun document justificativ prin care să atești faptul că tu ai încasat anumite surse de bani în conturi, atunci trebuie să plătești acest 70%. De la 1 iulie, evident”, a mai spus expertul contabil.