Sari la conținut

Ai colesterolul mare? Uite 3 retete perfecte care nu cresc nuivelul de colesterol rău

colesterol ridicat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de colesterol ridicat la femei

Ai colesterolul mare? Nivelul de colesterol rau din organism poate fi redus nu doar cu ajutorul medicamentelor, ci și cu ajutorul unor alimente sanatoase. Iată ce poți mănca la masa principală.

Uite 3 retete perfecte care nu cresc nuivelul de colesterol rău

Alimentaţia, o dietă adecvată şi mişcarea sunt cele mai potrivite „arme” pentru a lupta împotriva acestei afecţiuni. Află ce alimente să consumi şi cum să le prepari.

Frigărui de curcan

Ingrediente necesare: 600 g piept de curcan, dezosat, 3 linguri sos de soia, 1 lingură miere sau zahăr brun, ½ linguriţă boia iute, 1 linguriţă pudră de usturoi, 1 lingură zeamă de lămâie, 1 lingură ulei de măsline, sare, piper, seminţe de susan, pentru decor.

Mod de preparare:

Speli pieptul de curcan, îl usuci şi îl tai fâşii lungi de 10-12 cm şi late de 2 cm. Faci o marinată din toate ingredientele, condimentezi cu sare şi piper, după gust şi pui carnea. Amesteci şi dai la frigider 1-2 ore.

Pui carnea pe beţe de frigărui astfel încât să obţii o formă ondulată, apoi le frigi pe grătar sau le prepari la cuptor. Când sunt gata, presari seminţe de susan şi le serveşti cu o salată mixtă.

Rataouille de legume:

  • 3 dovlecei
  • 3-4 roşii
  • cimbru, 2 ardei graşi, de culori diferite
  • 4-5 căţei usturoi
  • frunze busuioc
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare, piper

Mod de preparare:

Speli bine dovleceii, ardeii şi roşiile, apoi le tai felii subţiri.

Le aşezi într-o tavă, pe verticală, alternând o felie de dovlecel, una de ardei şi una de roşie, până le termini. Adaugi căţeii de usturoi feliaţi, presari cimbru, frunze de busuioc tocate, sare şi piper, după gust. Stropeşti cu ulei şi dai la cuptor 35-40 de minute, până când legumele sunt rumenite frumos.

Somon cu pesto:

Ingrediente necesare: 2 fileuri somon (400 g), sare, 5-6 rămurele busuioc, 20 ml ulei de măsline, 30 g caju crud sau nuci, 1 linguriţă suc de lămâie, sare, piper, lămâie, pentru servit.

Mod de preparare:

Speli fileurile de somon şi le tamponezi cu prosoape de hârtie. Presari sare, după gust, le pui într-o tavă şi le dai la cuptor, la foc mediu, 20-25 de minute.

Pentru pesto, cureţi şi speli busuiocul, îl pui în blender împreună cu restul ingredientelor. Asezonezi cu sare şi piper, după gust şi mixezi până ce obţii o pastă fină. Ungi bucăţile de somon cu pesto şi serveşti peştele cu felii de lămâie şi cu o garnitură de legume la grătar sau la abur, potrivit  clickpoftabuna.ro.

Nivelul de colesterol rau din organism poate fi redus și cu ajutorul plantelor. Ele pot contribui eficient în lupta contra colesterolului.

Care sunt ceaiurile care ajuta la reducerea nivelului de colesterol?Ceai de afin. Pentru acest ceai, aveti nevoie de frunze de afin (ceaiul se gaseste la majoritatea plafarelor). Frunzele de afin reduc atat colesterolul, cat si zaharul din sange. Se prepara cel mai bine ca infuzie, dintr-o lingurita de planta la o cana de apa fiarta. Beti cate o cana, dupa fiecare masa principala.

Ceai verde. Acest ceai are o valoare ridicata prin actiunea sa selectiva asupra colesterolului: scade nivelul de colesterol rau, dar nu „ataca” si colesterolul bun. Consumati 2-3 cani de ceai verde pe zi pentru echilibrarea colesterolului, daca suferiti de hipercolesterolemie.

Ceai de mesteacan. Are o eficienta crescuta atat in eliminarea colesterolului rau, cat si a acidului uric din sange. Ceaiul de mesteacan scade si tensiunea, fiind contraindicat persoanelor hipotensive. Se foloseste o lingurita de frunze la o cana de apa (infuzie).

Ceai de papadie. Fiind un bun depurativ, papadia impiedica trecerea colesterolului in sange. Asadar, chiar daca actiunea sa include si o componenta directa, de scadere a nivelului de colesterol, rolul ceaiului de papadie este in primul rand unul preventiv (acest ceai in primul rand impiedica marirea concentratiei de colesterol). In cazul papadiei, puteti folosi 2 lingurite de planta la o cana de apa. Ceai de patlagina. Cunoscuta in primul rand pentru actiunea sa antibiotica, patlagina este foarte buna si in lupta activa impotriva colesterolului. Folositi o lingura de planta la 250-300 ml de apa. Ceai de ghimbir. Ghimbirul contine substante care protejeaza intregul sistem cardiovascular si reduc nivelul total de colesterol, actionand in primul rand asupra colesterolului rau.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel