Categories: Ştiri sănătate

Ai celulită? Iată câte boli ține la distanță celulita, potrivit studiilor științifice

Ai celulită? Iată câte boli ține la distanță celulita, potrivit studiilor științifice. Este absolut incredibil ce arată cele mai recente despre celulită.

Un studiu recent arată că femeile care au tendinta de a acumula grasime in zona coapselor, soldurilor si feselor beneficiaza de protectie suplimentara impotriva dementei sau a atacului cerebral.

Teste pe soareci au aratat ca grasimea subcutanata – care se afla sub piele si provoaca aparitia celulitei – protejeaza impotriva afectiunilor cauzate de inflamatie, inclusiv afectiuni cardiace.

Cercetatorii au descoperit ca femelele de soareci cu un nivel mai ridicat al acestui tip de grasime aveau un nivel mai scazut de inflamatie la nivelul creierului, comparativ cu masculii.

Dar atunci cand femelele au fost supuse unei proceduri de liposuctie, nivelul lor de inflamatie a crescut semnificativ, potrivit studiului citat de Daily Mail.

Cât de mult ne protejează grăsimea subcutanată

Specialistii nu stiu exact de ce grasimea subcutanata are rol protector, dar studii precedente au descoperit ca estrogenul, hormonul sexual feminin, actioneaza ca un antiinflamator natural. Iar grasimea subcutanata poate stimula productia de estrogen.

Insa studiul nu sugereaza ca femeile ar trebui sa se ingrase in mod voit – numeroase alte cercetari arata ca obezitatea creste riscul unor afectiuni cronice precum dementa, accidente vasculare cerebrale si afectiuni cardiace.

Barbatii stocheaza grasime in special in jurul organelor interne, cunoscuta drept grasime viscerala, care duce la aparitia a ceea ce este cunoscut popular ca „burta de bere”.

Oamenii de stiinta care au realizat studiul spun ca acesta este unul dintre motivele pentru care barbatii au un risc mai mare de a dezvolta afectiuni cauzate de inflamatie, precum infarct si accident vasculat, comparativ cu femeile aflate la premenopauza.

In timpul menopauzei, femeile produc mai putin estrogen si incep sa acumuleze mai multa grasime viscerala decat grasime subcutanata. Dupa ce trec in aceasta etapa, riscul lor de a dezvolta afectiuni asociate cu inflamatia creste brusc.

In cadrul studiului recent, publicat in jurnalul de specialitate Diabetes, cercetatorii de la Universitatea Augusta din Georgia, Statele Unite, au analizat cresterea cantitatii si localizarea tesutului adipos la masculii si femelele de rozatoare.

Cercetatorii au descoperit ca acest tipar al depunerii de tesut adipos poate fi motivul pentru care femeile se bucura de protectie impotriva inflamatiei pana la menopauza.

Ce se întâmplă după menopauză

„Cand am scos din ecuatie grasimea subcutanata, creierul femelelor a inceput brusc sa arate semne de inflamatie, la fel ca in cazul masculilor, iar femelele au dobandit mai multa grasime viscerala”, a declarat neurocercetatoarea Alexis M. Stranahan, unul dintre coordonatorii studiului.

Rezultatele sugereaza ca la mijloc sunt si alte mecanisme, nu doar prezenta estrogenului. „Cand oamenii se gandesc la protectia impotriva inflamatiei in cazul femeilor, primul lor gand este estrogenul.

Dar trebuie sa depasim aceasta idee simplista ca fiecare diferenta intre sexe implica diferente hormonale si expunerea la hormoni”, adauga specialista.

Studiul s-a axat asupra monitorizarii inflamatiei din doua parti ale creierului – hipocampul si hipotalamusul.

Hipocampul joaca un rol important in invatare si memorie, in timp ce hipotalamusul controleaza hormonii si mentine organismul intr-o stare de echilibru numita homeostaza, notează andreearaicu.ro.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

18 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

38 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

58 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: