Sari la conținut

Ai burta umflată, sensibilă sau dureroasă? Modalități naturale de a reduce balonarea

balonare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Majoritatea oamenilor experimentează balonare la un moment dat. Exercițiile, suplimentele și masajele pot ajuta la reducerea rapidă a balonării, iar schimbările simple ale stilului de viață pot preveni reapariția acesteia.

Balonarea abdominală este atunci când abdomenul se simte plin și strâns. Apare de obicei din cauza acumulării de gaze undeva în tractul gastrointestinal (GI). Balonarea face ca burta să arate mai mare decât de obicei și se poate simți, de asemenea, sensibilă sau dureroasă. Retenția de lichide în organism poate duce și la balonare.

În acest articol, vă oferim tehnici pentru a scăpa rapid de balonare și vă explicăm cum să reduceți balonarea pe termen lung.

Sfaturi rapide pentru a scăpa de balonare

Balonarea apare de obicei atunci când excesul de gaz se acumulează în stomac sau intestine. Când balonarea apare imediat după masă, de obicei se rezolvă de la sine, dar este adesea posibil să grăbiți acest proces.

Cel mai bun mod de a combate balonarea este de a determina cauza acesteia. Declanșatorii obișnuiți pentru balonare includ:

  • Probleme digestive. Constipația, alergiile alimentare și intoleranța pot duce la balonare. Când scaunul devine susținut în intestinul gros, poate provoca balonare și o senzație de disconfort. Excesul de gaz se poate acumula și în spatele scaunului, agravând balonarea.
  • Dietă. Băuturile gazoase, prea multă sare sau zahăr și fibrele insuficiente în dietă pot provoca balonare.
  • Modificări hormonale. Mulți oameni se confruntă cu balonare înainte și în timpul menstruației din cauza modificărilor hormonale și a retenției de apă.

Multe remedii naturiste pot ajuta la gestionarea durerii și disconfortului cauzate de balonare. Următoarele sfaturi rapide pot ajuta oamenii să scape rapid de o burtă umflată:

1. Mergi la plimbare

Activitatea fizică poate face ca intestinele să se miște mai regulat, ceea ce poate ajuta la eliberarea excesului de gaz și scaun. Mișcarea intestinelor este deosebit de importantă dacă o persoană se simte constipată. O plimbare în jurul blocului poate oferi o scutire rapidă de presiunea gazului.

2. Încercați poziții de yoga

Anumite poziții de yoga pot poziționa mușchii din abdomen într-un mod care încurajează eliberarea excesului de gaz din tractul gastro-intestinal. Acest lucru poate reduce balonarea.

Poziția copilului, Poziția copilului fericit și genuflexiunile pot ajuta oamenii să elibereze rapid acumularea de gaze.

3. Folosiți capsule de mentă

Capsulele de ulei de mentă pot fi, de asemenea, utile pentru indigestie și gaze asociate. Producătorii le comercializează de obicei ca tratament pentru simptomele sindromului de colon iritabil (IBS), dar persoanele fără IBS le pot folosi și pentru a ameliora balonarea.

Menta funcționează prin relaxarea mușchilor intestinali, ceea ce permite gazelor și scaunului să se miște mai eficient. Oamenii ar trebui să urmeze întotdeauna instrucțiunile de pe pachet. Oricine este predispus la arsuri la stomac poate ar fi bine să evite menta.

4. Încercați capsulele de reducere a gazelor

Pastilele și lichidul cu simeticonă sunt medicamente anti-gaz care pot ajuta la îndepărtarea excesului de aer din tractul digestiv. Este esențial să luați întotdeauna medicamentele conform instrucțiunilor de pe etichetă.

5. Folosiți uleiuri esentiale

Un studiu din 2016 a testat eficacitatea suplimentelor care conțin o combinație de ulei esențial de fenicul și curcumină la 116 persoane cu IBS ușor până la moderat. După 30 de zile, oamenii au raportat o îmbunătățire a simptomelor IBS, inclusiv balonare și dureri abdominale.

Oamenii nu ar trebui să consume uleiuri esențiale fără a discuta mai întâi cu un medic. Acest lucru se datorează faptului că unele combinații pot fi toxice sau pot interfera cu medicamentele și nu există o reglementare a dozelor.

6. Faceți o baie caldă  și relaxați-vă

Căldura băii poate oferi alinare pentru un abdomen dureros. Relaxarea poate reduce nivelul de stres, ceea ce poate permite tractului gastro-intestinal să funcționeze mai eficient și poate ajuta la reducerea balonării.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel