Din cuprinsul articolului
Ai bila leneșă? Ce să mănânci în acest caz? Medicii recomandă o alimentație bogată în fructe. Ele sunt cele care pot ține sub control această tulburare. Dar ce fructe sunt recomandate? Pe lângă ele ce alimente se mai pot consuma?
Ai bila leneșă? Fructele ține sub control această tulburare. Ce să mănânci în acest caz
Bila leneșă este o tulburare funcțională simptomatică a vezicii biliare. Cauza acesteia poate fi tulburarea metabolică, ce afectează motilitatea tractului gastrointestinal, inclusiv vezica biliară. Cum poate fi combătută această afecțiune? Fructe proaspete, bine coapte, fără sâmburi și coji.
Medicii recomandă celor care se confruntă cu această problemă medicală să consume cât mai multe fructe proaspete, bine coapte, fără sâmburi și coji. Ele te pot ajuta să ții această afecțiune sub control.
Fructele ține sub control această tulburare
Pentru a ține sub control această tulburare, poți consuma orice fel de fructe. Acestea conțin vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. Iată care sunt.
Fructe bogate în vitamina C
Persoanele care consumă fructe bogate în vitamina C, au un risc mai scăzut de a dezvolta probleme cu fierea. Din această categorie fac parte următoarele fructe: fructe de pădure (afine, mure, zmeură), struguri, citrice (portocale și lămâi), avocado, căpșuni, ananas, papaya, kiwi, guava și cătina.
Medicii recomandă fructe cu multe fibre
Fibrele sunt alcătuite din celuloză și hemiceluloză, substanțe benefice pentru tranzitul intestinal. Pentru că specialiștii recomandă un aport zilnic de 30 de grame de fibre în dietă, puteți consuma: mere, pere, banane, mango, curmale, piersici și gutui.
Pectina reprezintă o fibră solubilă, care se găsește în mai multe fructe și legume. Ea ajută la menținerea unui colon sănătos, la ameliorarea simptomelor colonului iritabil și a altor probleme intestinale. Fructe bogate în pectină sunt: gutuile, piersicile, caisele, prunele, citricele, merele, coacăzele, căpșunilie și cireșele. Fructele recomandate pot fi consumate atât proaspete, în salate, cât și în compoturi neândulcite.
Ce alimente mai sunt recomandate pentru fiere leneșă?
Simptomele fierei leneșe pot fi ameliorate prin consumul făinoaselor (pâine, chifle, lipie, biscuiţi şi cereale integrale), cu un conținut redus de grăsimi, fără semințe sau fructe uscate.
De asemenea, sunt recomandate și lactatele, cu un conținut scăzute de grăsimi: lapte cu fulgi de ovăz, cu gris, fidea sau orez, brânzeturi degresate – urda, caş, brânză de vaci proaspătă, brânza tofu.
Zahărul ar trebui consumat în cantități reduse
Puteți prepara prăjituri de casă, cu aluat uscat sau fiert (cu gem, cu brânză de vaci, cu fructe, albua de ou, miere), budinci de griș sau orez slab indulcitre, miere, jeleuri, gem fără seminţe, gelatina de fructe, bezele, şerbet.
Ca băuturi, sunt recomandate apa mirală plată, ceaiul de mușețel, mentă, sunătoare, tei, supele de zarzavat și compoturile slab îndulcite.
Ce alimente putem consuma în acest caz? Dacă totuși nu puteți renunța la ele, optați pentru condimente mai puțin picante și în cantități mai reduse. Puteți folosi, cu încredere, pătrunjel, mărar, leuștean, tarhon, dafin și cimbru, potrivit BZI.
Carnea slabă de pasăre (pui sau curcan), fără piele, vita slabă, mușchiulețul de porc, peștele proaspăt sau congelat, conservele în apă, carnea slab condimentată.
Totodată, nu ar trebuie evitate ouăle fierte moi și ouăle poșate. Legumele proaspete, nefibroase, congelate sau conservate, zarzavaturile și legumele tinere (fasole verde, dovlecei, spanac, ciuperci, ştevie, loboda, etc), cartofii copţi, fierţi sau piure, ar trebui consumate fără probleme.
Nici grăsimile nu ar trebui uitate. Untul proaspăt, în cantitate mică, maximum 10 grame pe zi, uleiurile vegetale, consumate cu moderație, sosurile cu conținut redus de grăsimi și puțin condimentate.