Infecțiile cu COVID sunt adesea cele mai acute în faza inițială, dar există rapoarte medicale care avertizează asupra complicațiilor pe termen lung. Experții au emis un avertisment îngrozitor că ați putea fi expuși unui risc mai mare de „eveniment de sângerare” la două luni după infecția inițială.
Pentru majoritatea oamenilor, Covid duce la o boală ușoară, cu simptome asemănătoare răcelii care apar în primele zile de infecție. Cu toate acestea, s-a demonstrat că Covid provoacă efecte persistente la unii oameni, dintre care unele subminează foarte mult calitatea vieții. Acum, experții au avertizat că există o șansă mai mare de „eveniment de sângerare” în cele două luni de la îmbolnăvire.
Cercetătorii din Suedia au descoperit că există un risc de a dezvolta o serie de complicații ale vaselor de sânge în urma infecției cu Covid.
Acestea includ un risc mai mare de tromboză venoasă profundă până la trei luni după infecție și de un cheag de sânge în plămâni până la șase luni mai târziu.
Descoperirea surprinzătoare, publicată în BMJ, subliniază importanța vaccinării: beneficiile de protecție se extind dincolo de riscurile prezentate de infecția inițială.
Experții au descoperit că chiar și pacienții cu forme ușoare de Covid, care nu erau spitalizați, erau expuși riscului de tromboză venoasă profundă (TVP) și embolie pulmonară.
TVP este o afecțiune în care se dezvoltă un cheag de sânge în venele profunde, cel mai frecvent la extremitățile inferioare.
O embolie pulmonară apare atunci când o parte a cheagului se rupe și ajunge la plămâni, o potențială amenințare pentru viață.
„Descoperirile noastre susțin, fără îndoială, tromboprofilaxia pentru a evita evenimentele trombotice, în special pentru pacienții cu risc ridicat, și întăresc importanța vaccinării împotriva COVID-19”, au concluzionat ei.
Acest lucru sugerează că îmbunătățirile tratamentului și o acoperire largă a vaccinului au atenuat impactul.
Într-un editorial pe această temă, cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au analizat perspectiva ca multe guverne să elimine restricțiile și să își mute atenția către „a trăi cu Covid”.